Zámek Vysoká Lhota v Čerčanech ukrývá půjčovnu kočárů. Její služby využívají hlavně filmaři

24. listopad 2021

Martin Hanuš je původní profesí kaskadér. Dnes provozuje půjčovnu kočárů a povozů, kterou využívají hlavně filmaři. Když je potřeba, sám si kočáry opravuje, natírá i čalouní. Jeho firma zajišťovala bryčky, povozy a pohřební kočáry pro více než 200 filmů.

Tři veteráni, Anděl páně, Sedmero krkavců, Johanka z Arku nebo Tři mušketýři – právě v těchto filmech si zahrály kočáry ze zdejší půjčovny. Firma působí ve filmovém průmyslu už od roku 1983. „Již můj otec začal s touto firmou, tehdy ještě pod TJ Žižka Praha na Trojském ostrově,“ vysvětluje Martin Hanuš. „Postupně jsme se dopracovali do stavu, kdy máme k dispozici pomalu 400 vozových jednotek – kočárů a povozů pro film. Děláme výcviky koní a připravujeme i herce.“

V současné době firma EQUI HANUŠ sídlí v areálu zámečku Vysoká Lhota u Čerčan. Najdete tady sklady povozů, sedlového materiálu, stáj s koňmi i prostory pro jezdeckou výuku. V obrovské stodole stojí vyrovnané řady kočárů nejrůznějších velikostí a stylů. „Jsou tady krásné Landauery. Jeden je z Paříže, další dva jsou ze Švýcarska. Jeden z nich je dokonce takzvaný Glass-Landauer neboli prosklený. Je to takový Rolls Royce své doby, který je uvnitř čalouněný bílou kůží, doplňky jsou slonovinové.“ Právě tento kočár si nedávno zahrál v seriálu Carnival Row, ve kterém hraje slavný herec Orlando Bloom.

Martin Hanuš do filmu zapůjčil i omnibus, který je předchůdcem autobusu

Další kočár ve stodole je plně naložený. Na střeše má zahrádku, kde jsou obaly na klobouky, historické kufry, dokonce i držák na deštníky. „Je to omnibus. To byl předchůdce autobusů. Do něj se nastupovalo zezadu, dovnitř se vešlo šest lidí a nahoře na střeše je další sedadlo, kde seděli tři vedle sebe,“ ukazuje Martin Hanuš na jeden z největších exponátů ve stodole.

Filmaři mohou vybírat i ze speciálně upravených povozů. Na dvoře je například vězeňský vůz a také vůz, který sloužil jako nedobytný trezor na převoz pokladu. V další části areálu jsou uskladněné sáně a nosítka. V nabídce má pan Hanuš také obrovské množství sedel, postrojů a celou řadu doplňků. Zájemci sem mohou přijít v letních měsících na prohlídku. Od června do září je v areálu zámku Vysoká Lhota u Čerčan otevřeno Muzeum kočárů.

Spustit audio