Zbytky na talíři můžete nechat na pracovním obědě, u tchyně si radši ještě přidejte

Máme podle etikety nechat na talíři poslední sousto, nebo talíř raději odevzdat prázdný? Můžeme si dovolit nechat na talíři nějaký zbytek jídla?

Někdy se stane, že nám na talíři nějaké sousto zůstane. Není to žádná pohroma. Dokonce když sedíme na večeři s klientem a poslední sousto necháme na talíři. Jako bychom svému protějšku říkali: „Pohleďte, konverzace s vámi je pro mě důležitější než to jídlo. Já tu nejsem proto, aby se nabouchal. Já tady jsem kvůli vám, abych si s vámi vyprávěl. Proto jsem nestihl sníst úplně všechno.“

Takže klidně můžeme ponechat sousto na talíři. Rozhodně bychom to neměli ale dělat u tchyně při nedělním obědě. Tam bychom si měli dát pozor na to, abychom snědli úplně všechno a případně si ještě požádali o přídavek. Tchyně bude potěšena.

Přirozený nepořádek shrňte ke straně

A pozor, když končíme příslušný chod, vždycky musíme na talíři tak trochu uklidit. Nikdy tam nenecháme nepořádek, který při konzumaci zcela přirozeně vznikl. Tomu se neubráníme. Měli bychom shrnout přílohy a případně zbytek masa k okraji talíře.

Je nutné také otřít vidličku a nůž o sebe, aby na nich nezůstaly hroudy bramborové kaše a podobně. A potom vše přikryjeme papírovým ubrouskem, máme-li, anebo příbor správně složíme paralelně vedle sebe: vidlička vlevo, nůž vpravo ostřím k vidličce. Tím vydáme obsluze signál, že jsme tento chod skončili.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo