Ze zooparku ve Zvoli opět utekla puma, lidé by měli zůstat doma

28. červen 2018 14:22

Dospělá puma utekla ve čtvrtek odpoledne z kontaktního zooparku ve Zvoli u Prahy. Lidé by proto raději měli zůstat doma a rozhodně nechodit do blízkého lesa. Zoopark je v obci načerno, majiteli už zvířata utekla několikrát.

"Kontaktoval jsem policii poté, co mi to nahlásila paní, že ji potkala. V zoo mi chovatelé potvrdili, že puma utekla, teď běhají zoufale po lese a shánějí ji. Dal jsem upozornění pro občany na naše webové stránky a oslovuji sdělovací prostředky," řekl starosta obce Miroslav Stoklasa.

Do pátrání po dvouletém samci se zapojili také policisté. Ti kontakovali také místní mateřskou a základní školu. "Společně s majitelem propátráváme okolí a šelmu hledáme. Má být plachá a neagresivní," uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková.

Přesto varuje, aby se lidé nesnažili zvíře sami odchytit. "Kdokoliv by šelmu viděl, ať se ihned obrátí na linku 158. Lidé by se k ní v žádném případě neměli přibližovat," dodala.

Zoopark postavený načerno

Naposledy utekla puma loni v červenci. Tehdy šlo o mládě, které později našli v sousední obci Vrané nad Vltavou. Nikomu se nic nestalo, od té doby ale obec žádá, aby majitel park přestěhoval.

Podle obce zoopark se zhruba pěti stovkami zvířat provozuje bez potřebných povolení. Kotce a další stavby jsou totiž na pozemku postaveny načerno.

K přežití pumy ve volné přírodě je podstatné, aby uměla lovit. Jestliže má schopnost lovu potravy, neměl by pro ni být problém přežít, protože lokalita, ve které se nyní pohybuje, je podobná přírodě severní Ameriky. Potravou by pro ni mohli být zajíci nebo i srny.

autor: bej
Spustit audio

Související