Život řezbáře Jana Bondry je spojen se Svatou Horou. Vyrobil kopii sošky Panny Marie, která teď putuje po naší vlasti

14. prosinec 2021

Jan Bondra ze Třebska vytvořil kopii sošky Panny Marie Svatohorské s Ježíškem. Soška tak může putovat za lidmi, kteří se na Svatou Horu v Příbrami nedostanou. Vydat by se měla i do Itálie, do Německa či na Slovensko.

„Panna Marie Svatohorská je soška z gotického období. Je to gotická lidová řezba a je z hruškového dřeva,“ popisuje 49 cm vysokou sošku Pater David Horáček. „Jejím prvním ctitelem byl Arnošt z Pardubic, první pražský arcibiskup. On měl tady v Příbrami na zámečku letní sídlo, a tam se ta soška poprvé objevuje, proto je i autorství připisováno samotnému Arnoštovi z Pardubic.“

Kopie sošky Panny Marie Svatohorské, kterou vytvořil Jan Bondra

„Svatá Hora u Příbrami se na mne obrátila s tím, že by potřebovali vytvořit kopii. Tak jsem samozřejmě neodmítnul a pustil jsem se do práce. Pracoval jsem na ní čtyři měsíce,“ vysvětluje autor nové repliky milostné sošky, řezbář Jan Bondra ze Třebska. Z kmene lípy vyřezal hrubý tvar, který pak různými dláty opracovával do výsledného tvaru. Sošku napustil klihovou vodou, několikrát přebrousil a opatřil mistrovskými olejovými barvami. Nakonec ještě nanesl plátkové zlato, které vyleštil achátovým kamenem do vysokého lesku.

Originální sošku mohou návštěvníci Svaté Hory vídat v šatičkách, jejichž barva odpovídá určitému liturgickému období. Šatičky sošce věnují věřící z celého světa. Dvoje šatičky pocházejí i ze Třebska. „Návštěvníci sošku vlastně nikdy nevidí bez šatiček,“ vysvětluje řezbář. Když vytvářel kopii, zaujalo ho esovité prohnutí těla, které je typické pro gotiku. „Má na sobě modré, elegantní šaty, ale ty jsou součástí té dřevěné sošky, čili vyřezané z jednoho kusu dřeva.“

Šatičky pro repliku sošky Panny Marie Svatohorské sestávají ze tří dílů

„Myslím, že kopie je velmi podařená a pan Bondra je velmi šikovný,“ usmívá se David Horáček. Nová kopie dostala v září požehnání u Korunovačního oltáře. Soška Matičky by měla putovat do farností v naší vlasti a zvát na Svatou Horu. Kopie sošky Panny Marie Svatohorské se už vydala na pouť do Mladé Vožice, navštívila Smilovy Hory nebo paliativní oddělení příbramské nemocnice.

Na cestách bude až do 300. výročí slavnosti korunovace svatohorské Madony, které si připomeneme v roce 2032.

Zajímá vás, kdo sošce Panny Marie Svatohorské věnoval šatičky? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio