Zlepšit náladu nám pomohou některé druhy potravin a endorfiny

26. srpen 2021

Naši náladu ovlivňuje mnoho faktorů. Některé sami ovlivnit nemůžeme, jiné naopak ano. Doktorka Kateřina Cajthamlová radí, jak si náladu můžeme zlepšit.

Definic, které popisují a charakterizují dobrou náladu, je velké množství a většinou jsou dost složité. Jsou to například definice biologické, psychologické nebo sociální. Doktorka Cajthamlová pro nás ale našla jednu jednoduchou. „Tahle je docela pochopitelná. Říká, že nálada je emociální stav, který v průběhu určitého času provází prožívání a činnost člověka. Mně se tam moc líbí to, že se nám díky náladě subjektivně ovlivňuje naše prožívání a dokonce se mění i naše činnost.“

Vznik každé nálady je určen multifaktoriálně, neboli na náladu má vliv velká spousta věcí. Do jejího průběhu a kolísání může zasahovat náš vlastní vztah, genetika, stav počasí, fyzikální vlivy, působení různých látek, metabolické procesy, nemoci, somatické, psychické i psychologické činitele.

Za náladu často považujeme chybně krátké emoce, kterým se říká afekty. Ty vznikají v reakci na situaci a měli bychom se je naučit co nejvíce ovládat, abychom jim nepodléhali. Patří mezi ně například hněv nebo údiv. Krátké rychlé afekty totiž záleží na vyvolávající příčině a prostředí. „Nálada na rozdíl od nich záleží daleko více na tom, kde soustředíme naši pozornost a jaké si snažíme v paměti udržovat významy. Může ji tak ovlivnit naše zkušenost, reakce okolních lidí, tedy to, co nám někdo dokola stále opakuje a dokonce i to, co si opakujeme my sami,“ vysvětluje lékařka.

Zajímá vás, zda je špatná nálada k něčemu dobrá a dobrá nálada pro něco špatná? Které potraviny nám pomohou dodat dobrou náladu. Jak nám pro dobrou náladu přispějí endorfiny. To vše uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio