Známe ten nejlepší a nejlehčí krém do dortu. Radí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Máme neuvěřitelné množství krémů podle toho, co chceme vyrobit. Ale nehledejte žádné exotické krémy a suroviny. Ten nejlepší krém známe všichni, ale neděláme ho většinou, jak se dělat má.

Máme na mysli máslové krémy. Zapomeňte na mascarpone, šlehačku nebo tvaroh, nejlepší je lehký máslový krém. Když dorty modelujete fondánem nebo marcipánem, není dobré, abychom jako krémy používali „mokré“ náplně jako je právě šlehačka, mascarpone, tvaroh apod.

Když děláme máslový krém, musíme si předem připravit „italský sníh“. Ten dobře našleháme až do zchladnutí. Nejprve si svaříme cukrový sirup. Za stálého šlehání se vřelý sirup leje větším pramínkem na bílky, které musí být ve stejném okamžiku už našlehané do krémové podoby. Ve šlehání se pokračuje, dokud není sníh vlažný nebo studený (podrobnosti vám prozradíme někdy příště).

Zvlášť si vyšleháme máslo do pěny a pak to ručně opatrně spojíme. Neděláme to v kotlíku, aby se nevyhnal vzduch, který se do směsí dostal při šlehání. Do máslového krému můžeme přidat maliny nebo kávu. Krém je krásně nadýchaný.

Tenhle krém si zamilují všichni. I ti, co tvrdí, že máslové krémy nemusí, se po něm utlučou.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková