Zora Dušková: Sexuální zneužívání je vražda dětské duše

19. listopad 2012

S psycholožkou a ředitelkou Dětského krizového centra PhDr. Zorou Duškovou jsme mluvili o týrání a zneužívání dětí.

Probírali jsme, kdo bývá nejčastějším pachatelem těchto činů. Věnovali jsme se příčinám týrání a zneužívání dětí. Hovořili jsme o tom, jaký mívá průběh a následky na psychiku dítěte. Zaměřili jsme se na způsoby pomoci těmto dětem.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí stoupl v roce 2011 počet šetřených případů sexuálního zneužívání, týrání a zanedbávání dětí v ČR oproti roku předchozímu o 855 činů. Jde celkem o 6 642 dětských obětí násilí za rok 2011. Jedná se pouze případy, které byly odhaleny a o kterých se příslušné úřady dozvěděly například od příbuzných dětí, od neziskových organizací, zástupců škol, sousedů a podobně.

Ze statistik také vyplývá, že týrání, zanedbávání nebo sexuálnímu zneužívání jsou nejčastěji vystaveny děti ve věku od šesti do patnácti let. Vloni jich bylo 3 483.

Syndrom CAN ohrožuje psychický vývoj dítěte

V padesátých letech 20. století se začali lékaři cíleně zabývat problematikou týrání, zneužívání a zanedbávání dítěte, kterou souhrnně nazývali „neúrazová poranění“. V roce 1962 byl popsán tzv. syndrom bitého dítěte (Battered Child Syndrome). V pozdějších letech se vžil pojem „syndrom CAN“ (z angl. Child Abuse and Neglect).

Grafy Dětského krizového centra - nové případy / věkové rozmezí klientů (v letech 1992 - 2011)

Syndrom CAN je jakákoliv nenáhodná, vědomá či nevědomá aktivita či neaktivita rodiče či jiné osoby vůči dítěti, jež je v dané společnosti nepřijatelná nebo odmítaná a jež poškozuje tělesný, duševní či společenský stav a vývoj dítěte, případně způsobuje jeho smrt. Zásadním způsobem ohrožuje zdravý psychický vývoj dítěte.

Syndrom CAN zahrnuje fyzické týrání, psychické týrání dítěte, sexuální zneužívání dětí, zanedbávání, psychické přetěžování dětí v rámci vyhrocených rozvodových sporů a jiné formy ohrožujícího prostředí (domácí násilí, závislost rodičů aj.).

Dětské krizové centrum (DKC) se od roku 1992 specializuje na prevenci, diagnostiku a terapii syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte (syndrom CAN) a děti nacházející se v závažných životních situacích.

Cílovou skupinu představují děti a dospívající ve věku od narození až 18, respektive 26 let. Do péče DKC může vstoupit samo ohrožené dítě, ale i další členové rodiny - rodiče, prarodiče, sourozenci ohrožených dětí. Za dobu svého působení přijalo do své péče již 5 000 klientů.

autoři: Alima Martinová , Dětské krizové centrum
Spustit audio