Zřícenina hradu Stará Dubá tvoří ucelený areál, který ve střední Evropě nemá obdobu

13. duben 2015
Česko – země neznámá

Pokud máte rádi tajemnou atmosféru zřícenin, určitě se vám bude líbit návštěva Odrance a Staré Dubé v těsné blízkosti řeky Sázavy u obce Zlenice ve středních Čechách. A jde o skutečnou raritu – někdejší předměstí a hrad tvoří totiž jedinečný ucelený areál z konce 13. století, který ve střední Evropě nemá obdobu.

Stará Dubá byl původně šlechtický hrad, který ale svou rozlohou a velkolepostí konkuroval královským hradům. Je tak dokladem výjimečných možností nejvýznamnějších šlechticů doby posledních Přemyslovců.

O hradu psal poprvé Ondřej z Dubé v roce 1283. Mezi jeho poslední majitele patřil loupeživý rytíř Jan Zúla z Ostředka i Bohuš Kostka z Postupic. To se nelíbilo králi Jiřímu z Poděbrad, který hrad v roce 1466 se svými vojsky obléhal, dobyl a nakonec rozbořil.

Zachovalá vstupní brána do městečka Odranec

Stará Dubá i Odranec patří k místům, které archeologický průzkum teprve čeká. Zřejmě to bude trvat ještě mnoho let, protože část Odrance leží přímo pod náspem trati z Čerčan do Ledče nad Sázavou. Asi 300 metrů od přejezdu vlaku najdete zbytky vysoké zdi, ve které je dodnes zachovaná vstupní brána do městečka Odrance.

V bráně jsou dobře viditelné prohlubně po trámech i po stříšce, která zřejmě kdysi chránila zbrojnoše před deštěm. Z druhé strany si můžeme prohlédnout zbytky dlouhých hradeb, které městečko kdysi chránily před řekou Sázavou.

Koleje na některých místech vedou v těsné blízkosti rozvalin Odrance

Hrad Stará Dubá je viditelný na ostrohu nad Odrancem. Cesta vzhůru je poměrně příkrá a vyžaduje dobrou kondici. Výstup ale stojí za to. Dochovala se přibližně 100 metrů dlouhá hradba i zbytky hradní věže. Hrad se navíc jakoby sesypal dovnitř, takže při procházce po areálu budete mít veškeré zbytky hradu přímo „pod sebou“. Ze Staré Dubé je navíc krásný výhled na údolí řeky Sázavy i na daleké kopce.

Spustit audio