Zuzana a Tomáš Bodnárovi se věnují společnému koníčku, pokojovým rostlinám

14. listopad 2022, aktualizováno

Nejprve zkušenosti, tipy a triky, týkající se pěstování pokojovek, předávali na sociálních sítích, pak si zařídili e-shop s pokojovými rostlinami, následně otevřeli kamennou prodejnu a dílnu, kde vyrábějí spoustu zajímavých věcí. Kokedamy, mechové obrazy nebo rostlinná terária.

Mladí manželé mají mnoho nápadů a velké plány, které jeden po druhém realizují. Ze začátku byli na všechno sami, ale jak jim práce přibývala, rozhodli se svůj dvoučlenný tým rozšířit.

A jak vznikl název Dej mi pokojovku, který pro svou firmu používají? Pěstování rostlin bylo původně jen Zuzaniným koníčkem. Často přemlouvala Tomáše, aby si pořídili další pokojovku. Tomáš opáčil: Dej mi pokoj, a Zuzka: Ne, ty mi dej pokojovku. A název byl na světě. Hrátky s češtinou Zuzku baví. Narodila se sice ve Vietnamu, ale v Česku žije od pěti let, češtinu už bere jako mateřský jazyk.

Zuzana a Tomáš Bodnárovi

Pokojové rostliny, které Zuzka s Tomášem osobně vybírají u dodavatelů, přesazují do vlastnoručně namíchaného substrátu. A srší nápady. Jedním z těch, které už uvedli do praxe, je předplatné rostlin. Pro lidi, kteří mají rádi překvapení, vybírají zajímavé rostliny a každý měsíc je pošlou na adresu předplatitelů. I s návodem, jak se o ně starat.

Píší články a blog se spoustou rad pro ty, které pokojovky zajímají. To, co se sami naučili, a vědí, že to funguje, předávají dál, dělají workshopy, webináře a akce pro děti i dospělé. Navrhují pomůcky pro pěstitele pokojovek a využívají moderní technologie, některé z pomůcek se vyrábějí na 3D tiskárně.

U toho vychovávají ročního syna, do budoucna by pokojové rostliny chtěli sami pěstovat ve velkých sklenících a kamennou prodejnu přesunout do centra metropole. Vzhledem k tomu, že firmu rozjeli teprve v červnu 2020, není těžké uvěřit, že se jim to podaří.

Spustit audio