4 způsoby, jak odložit příbor na talíři. Víte, jak obsluha pozná, že jste jídlo pouze přerušili?

Co všechno můžeme příborem na talíři naznačit, ví mistr etikety. Příbor je nejenom jídelní nástroj, ale je to takové signalizační zařízení pro obsluhu.

S číšníkem nebo servírkou nekomunikujeme tak, že bychom volali „ještě jím, už nejím, už jsem dojedl nebo můžete to odnést“. Signály dáváme právě příborem.

  1. Zkřížený příbor

Pokud příbor zkřížíme na talíři tak, že hroty vidličky míří nahoru a ostří nože leží v té prohlubni vidličky, dáváme signál „ještě pokračujeme“. Například když živě konverzujeme nebo se chceme napít nebo si potřebujeme odskočit.

  1. Vedle sebe

Jestliže skončíme chod, tak příbor složíme tak, že vidlička je vlevo, nůž je vpravo ostřím směrem k vidličce. Nemůže mířit nikam do prostoru. Příbor složíme tak, že střenky (rukojeti) míří doprava dozadu. Odtamtud totiž přichází číšník, který obsluhuje vždycky zprava, aby si ten příbor mohl přidržet a netancoval mu na talíři.

  1. Opřený příbor

Příbor můžeme také opřít o okraje talíře. Také znamená, že už host dojedl a talíř je možné odnést. Je to méně formální metoda, kterou nás naučili Italové. Ostří nože musí opět mířit směrem k nám, nikoli k našemu protějšku.

  1. Hroty dolů

Ve staré číšnické škole byla známá ještě jedna poloha příboru. Když se položil nůž na talíř a přes něj se položila vidlička hroty dolů, znamenalo to „chci ještě přidat“.

„Doma je ale nejjednodušší, když hospodyni poprosíme, aby nám ještě něco přinesla,“ uzavírá Ladislav Špaček.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo