Bára Mudrová ušla 1000 kilometrů pro dobrou věc: Člověk toho k životu potřebuje strašně málo

19. srpen 2021

Severní část takzvané Stezky Českem, která vede po českých horách a měří tisíc kilometrů, šla pěšky herečka Bára Mudrová. Chtěla tak mj. podpořit děti v dětských domovech, kterým pomáhají dobrovolnice z neziskové organizace Dobré víly dětem. Sama je také dobrou vílou. Při cestě tedy Bára založila sbírku, ve které se sešlo přes 80 tisíc korun.

„V dlouhém lockdownu jsem se rozhodla, že konečně překonám svůj strach ze spaní sama v lese a vyrazím na tuto cestu,“ popisuje herečka Bára Mudrová vznik celého nápadu a pokračuje: „Při tom putování jsem si ale uvědomila, že tisíc kilometrů nechodí člověk každý den, že bych tím mohla pomoci ještě někomu jinému. A tím se stala nezisková organizace Dobré víly dětem.“

„Každé hory mi daly nějakou lekci. Asi nejsilnější ale byly Krušné hory, o kterých jsem slyšela, že jsou dost temné a já jsem je měla spojené s poválečnými osudy lidí. Sama jsem v nich šla třeba 20 kilometrů. Hluboké lesy, mlha, zaniklé vesnice… měla jsem pocit, že mi lesy něco říkají,“ popisuje Bára své nejsilnější zážitky z Krušných hor.

Nejvíc ji překvapilo, jak velkou mají lidé potřebu osvobodit se od práce, od města…, jak moc je spojuje myšlenka někomu pomoci a jak sami chtějí překonat nějaké své strachy z něčeho.

Báru Mudrovou teď čeká natáčení absolventského filmu kamaráda z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku a v Divadle Na Jezerce v Praze představení Čapek. Hostuje také v divadlech Viola v Mladé Boleslavi a Švandově divadle v Praze. Má ráda divadelní improvizaci a ráda jezdí na koni.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.