Barevný živý plot zdobí zahradu po celý rok

22. listopad 2019

Nevíte si rady, pro které keře se rozhodnout, aby byl živý plot krásný na pohled, zahradu barevně obohatil, oživil ji a zdobil celoročně? Napoví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Je mi líto, že v zahradách vídám především živé ploty ze zelených tújí, maximálně z modrého cypřišku (Chamaecyparis lawsoniana ‚Glauca‘). Přitom stálezelený živý plot by mohl být mnohem pestřejší. Například z buxusu, který má lístky zelené, žlutozelené nebo žíhané (Buxus sempervirens ‚Bullata‘). Nebo z krásně se lesknoucích listů bobkovišně (Laurocerasus officinalis), ze stálezeleného dřišťálu (např. Berberis julianae), z pichlavých cesmín.

Kontrast se stálezeleným plotem může v lednu vytvářet rozkvétající jasmín (Jasminum nudiflorum) nebo vonná kalina (Viburnum fargesii). Zima je období, ve kterém zdobí svými květy různě velké keříky vřesů a vřesovců. A pokud by zrovna nekvetly, stačí, když vybrané odrůdy zdobí svými pestrými listy. Krásné jsou před pozadím stálezelených dřevin i traviny. Neseřezávejte je na podzim. Ten, kdo vytrhá na podzim jednoletý psineček mlžný (Agrostis nebulosa), nepozná, jakým šarmem může zimní zahradu ozvláštnit.

Ani kůra opadavých keřů nemusí být barevně fádní. Krásnou kůru mají některé svídy, žlutozelenou Swida (Cornus) stolonifera ‚Flaviramea‘, výrazně červenou Swida (Cornus) alba ‚Sibirica‘, k zahození není ani barva výhonů některých vrb a vrbiček nebo obyčejné forzítie (zlatice, Forsythia sp.). Takové keře je třeba pravidelně řezat, stárnoucí keře výraznou barvu postupně ztrácejí.

V zimě zdobí zahradu i plody některých keřů. Ne všechny keře mají plody jedlé nebo takové, které lákají ptactvo. Proto na keřích zůstávají. Příkladem těch jedovatých jsou kaliny, stálezelené (např. Viburnum pragense, V. rhytidophyllum), tak i opadavé. Svítivými plody se v zimě chlubí libavka (Gaultheria sp.), bílé, světle i tmavě fialové plody krásnoplodky japonské (Callicarpa japonica) se výrazně odrážejí na zeleném pozadí, ale rostlina vynikne i volně v zahradě. Při tužších zimách, ve vyšších polohách ji poškozuje mráz. Pěkné jsou i bílé nebo žluté plody některých druhů a odrůd jeřabin. Je zajímavé, že kosi si bílých nebo žlutých jeřabin moc nevšímají.

Ilex (cesmína) s plody

Krásný může být živý plot z cesmíny. Abyste se mohli těšit pohledem na červené plody této dvoudomé rostliny, musíte mít v zahradě samce a samici. Samce můžete schovat za krásnou samičí rostlinu nebo dokonce za dvě, z nichž bude mít každá jinou barvu plodů. Žlutou má Ilex aquifolia ‚Bacciflava’, barevně vroubené listy například Ilex aquifolia ‚Handsworth New Silver‘, Ilex aquifolia ‚Ferox argentea‘.“

Spustit audio