Mrazy uplynulých nocí se nepěkně podepsaly na našich zahradách. Bude letos nějaká úroda?

To je otázka, kterou si asi pokládá každý z nás, kdo něco pěstuje. Obcházíme zahrady a nevíme si rady. Co má ještě šanci, jak to poznáme? Jak se o pomrzlé stromy, keře nebo zeleninu postarat? Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář říká:

Mrazy ničí vysazené kultury, ranou zeleninu a hlavně květy ovocných stromů, mladé výhony révy nebo třeba aktinidií. Mrazy poškozují i okrasné rostliny, rašící stromy, keře, které obyčejně raší až po ledových mužích, jako například jasany. Po zkušenostech z posledních dnů si navíc nejsme jistí, jestli už můžeme vysadit teplomilné druhy zeleniny. Co když zase přijde mráz? Pokud by nemrzlo, už by kořenily v zemi, vyspívaly ke kvetení a tvorbě plodů. Místo toho čekají v sadbovačích a tím se vlastně oddaluje první sklizeň.

Červený rybíz

I přesto, že jsou mrazy frontální, netýkají se vrstvy jen dvou tří metrů nad povrchem země (jak to bývá u „ledových mužů“). Ještě déle se nižší teploty drží v lokalitách, kterým říkáme mrazové kotliny, mrazová údolí. Na jejich dně je mnohdy teplota výrazně nižší než v okolí.

Co mrazy nejvíce ohrožují? Plodovou zeleninu, třeba i kedlubny na poli, celer. Z ovoce meruňky, révu, peckoviny, hrušně. Jabloně se díky pozdnímu kvetení s mrazem vyrovnávají poněkud lépe. Réva sice také kvete pozdě, ale její mladé, šťavnaté výhony nejsou k mrazům odolné vůbec, stejně tak nové přírůstky ořešáků. Réva i ořešák přírůstky nahradí z podoček, ale úrody z nich se dočká jen málo pěstitelů. Některé odrůdy plodí i z oček, která nahradí ta zmrzlá.

Ivan Dvořák ještě odpověděl na tyto naše dotazy:

  • Jak se máme postarat o ovocné stromy, které mrazy postihly? Bude na nich nějaká úroda? Jak to poznáme?
  • Co ovocné keře? Rybíz, angrešty, kanadské borůvky? Někde už byly drobné plůdky. Květy borůvek zhnědly, co s nimi? Ostříhat? Je tím pádem po úrodě?
  • Pomrzly brambory, vinná réva, ořešáky, i okrasné keře. Má něco z toho ještě šanci?
  • A jahodníky, jejichž květy mají mrazem zhnědlé prostředky – zaplodí letos?
  • Do budoucna – pomůže netkaná textilie ochránit plodiny před mrazem? A jak ji použít?
  • Někomu zmrzly i ve skleníku třeba sazenice rajčat, paprik, okurek.... Je možné teď ještě dát nová semínka nebo už je pozdě?
  • Meteorologové hlásí na příští dny teplé počasí - přes den kolem 20° nad nulou. Pomůže to, aby se zahrada vzpamatovala?

Odpovědi si můžete poslechnout v audio záznamu rozhovoru v úvodu článku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.