Betlém se dá vyrobit z mýdla i z rybích šupin. Manželé Šenkapounovi mají doma téměř 1 000 betlémů

12. prosinec 2023

Sběratelka Marta Šenkapounová spolu se svým manželem Pavlem propadla kouzlu betlémů už před třiceti lety. Jenom z papíru jich vystříhali asi 600. Další betlémy jsou ze dřeva, šustí, drátu, textilních materiálů, ale také z mýdla nebo z pštrosího vejce. Některé kousky nejsou větší než nehet vaší ruky.

Všechny betlémy se do rodinného domku v Chotusicích na Kutnohorsku už nevejdou. Část papírových betlémů je proto ukrytá v kůlně na dvorku. Ten nejdelší pochází z Valašského Meziříčí a měří 4 metry. „My jsme k tomu přišli tak nějak náhodou. Manžel vždycky modelařil a potom přešel na papírové modely. Jeho hrozně baví vystřihovat, slepovat,“ vysvětluje Marta Šenkapounová. V 90. letech proto začala manželovi kupovat papírové betlémy, které po večerech vystřihoval a dával dohromady.

Nejdelší betlém z papíru měří téměř 4 metry

Rodinná sbírka se stále rozrůstala. Další a další betlémy do sbírky přibývaly jako dárky k Vánocům i k výročí svatby. Paní Šenkapounová ráda zpracovává různé materiály, a tak se ve sbírce objevují betlémy nejen z papíru, ale také z textilu, keramiky, drátů, kůže, korálků, vosku nebo slámy. Spolu s manželem o betlémy láskyplně pečují. Nepřítelem je prach, protože velká část sbírky je vystavená v obývacím pokoji, v ložnici, ale také v kuchyni nebo na chodbě. Obejít všechny betlémy a opatrně je oprášit, zabere hodně času.

Paní Šenkapounová se raduje, že díky betlémům má domov plný vzpomínek na šikovné lidi. Každý betlém totiž vypovídá o neuvěřitelné fantazii a trpělivosti jeho tvůrce. Některé betlémy se vejdou i do krabičky od sirek nebo lískového oříšku. „To je vidět, co lidi dokážou vymyslet, a to mne na tom nejvíc baví.“

Některé betlémy ukrývají hrací strojek
Spustit audio