Citronové kuře s fazolkami je pro moderátora Václava Žmolíka dokonalost sama

Na letní posezení u stolu pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal svého rozhlasového kolegu moderátora Václava Žmolíka. Ten si vychutnal citronové kuře zabalené s máslem jako španělský ptáček a podávané se silnou citronovou omáčkou a fazolkami. Je to letní pochoutka od šéfkuchaře Radka Pálky z hotelu Duo v Praze.

Citronové kuře

Ingredience:

4 plátky kuřecího stehenního (nebo kuřecí prsa)

½ lžičky sušeného česneku

sůl

pepř

2 lžíce olivového oleje

7 lžic citronové šťávy

¼ hrnku medu

4 lžíce másla

¼ hrnku hladké mouky

1 – 2 stroužky česneku

Postup:

Maso očistíme, lehce ho potřeme citronovou šťávou a chvilku ho necháme odpočinout, aby šťávu nasáklo. Mírně z vnitřní strany osolíme a přidáme do středu vrchovatou čajovou lžičku másla.

Stehenní plátek zarolujeme do tvaru španělského ptáčka, na obou koncích párátkem spojíme.

V hlubokém talíři promícháme mouku, 1/2 lžičky sušeného česneku, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky pepře. Pak v této směsi obalíme závitky. Mouka ucpe masu póry a to zůstane šťavnaté.

Na pánev dáme 2 lžíce olivového oleje, necháme ho rozpálit a maso rychle opečeme ze všech stran. Kdyby pánev byla studená, maso pustí vodu a nebude křehké. Opečené závitky vložíme do pekáče a ten do trouby vyhřáté na max. 150 °C a pečeme 12 – 15 minut, aby se maso nevysušilo. Nepodléváme.

Omáčku si připravíme z výpeku z masa. Maso dáme stranou, v pánvi zůstal výpek, do kterého dáme 4 lžíce citronové šťávy, 1 – 2 posekané stroužky česneku a 1 a ½ lžíce medu. Svaříme, scedíme a zahustíme máslem.

Fazolky

Ingredience:

1 citron

400 – 500 g zelených fazolek

1 malý pórek nebo jarní cibulka

olej na restování

Postup:

Nakrájíme pórek (jarní cibulku), jak bílou tak zelenou část nadrobno. Na pánvičku dáme rozehřát trošku oleje, do něj vložíme pórek (cibulku) a 3 plátky citronu i s kůrou (omytou a pokud možno v bio kvalitě) a lehce opečeme.

Přidáme zelené fazolky předem oblanšírované. Připravíme tak, že vodu přivedeme k varu, na 1 minutu vložíme lusky, po vyndání přelijeme studenou vodou, aby neztratily barvu.

Směs pórku, citronu, fazolek v pánvi lehce osolíme a krátce opečeme. Na závěr lze nastrouhat trošku citronové (limetkové) kůry na provonění.

Radek Pálka

V roce 1989 nastoupil do chrudimské hotelové školy na obor řezník. Později ho vyměnil za kuchaře. Po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až bourání masa úplně pověsil na hřebík.

V roce 1999 se stal šéfkuchařem v pětihvězdičkovém hotelu v Africe - Zanzibaru. Pracoval v největších hotelích světa v Čechách, USA, Německu, Itálii, Francii...

Dnes šéfuje kuchyním hned několika hotelů v Praze, ale také třeba v Českém Krumlově.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.