Čokoláda Lidka z Kutné Hory bude už podruhé bojovat o medaile v celosvětové soutěži

8. červenec 2022 11:25

Kutnohorská čokoláda Lidka získala v mezinárodní soutěži výrobců čokolády International Chocolate Awards čtyři bronzové, tři stříbrné a jednu zlatou medaili. Díky tomu už podruhé postupuje do celosvětového kola nejlepších malovýrobců čokolády, informovala ČTK Lada Bartošová z Muzea čokolády a čokoládovny v Kutné Hoře.

Pro čokoládu Lidka, jejíž novodobá historie se píše od roku 2018, to nejsou první mezinárodní úspěchy. Po necelém roce výroby získala první bronzovou medaili za horkou čokoládu a o rok později dostala na evropské soutěži dvě bronzové a jednu stříbrnou medaili. V celosvětovém kole soutěže posbírala v roce 2021 dvě stříbrné medaile a jednu speciální cenu poroty za mléčnou čokoládu a na Academy of Chocolate v Londýně obdržela devět bronzových a jednu stříbrnou medaili. Obnovená tradiční česká značka cukrovinek tak podle Bartošové navazuje na prvorepublikové úspěchy, kdy v letech 1926 a 1927 Lidka získala nejvyšší ocenění v Paříži a ve Filadelfii.

Čtěte také

Do desátého ročníku International Chocolate Awards se zapojily desetitisíce vzorků čokolád z Evropy, středního východu a Afriky. Mezi porotci byli profesionální someliéři, čokolatiéři, novináři věnující se gastronomii i další profesionálové čokoládového průmyslu z celého světa. Mezi nejvýše hodnocené čokolády Lidka se řadí hlavně netradiční mléčné kombinace, například čokoláda z velbloudího a ovčího mléka. Řadu medailí posbíraly i takzvané jednoplantážní čokolády, vyrobené z kakaových bobů jen z jedné oblasti.

Příběh muzea čokolády se začal psát v roce 2016, kdy manželé Bartošovi otevřeli expozici věnovanou historii kutnohorské čokoládovny Koukol a Michera. Tento podnik, založený v roce 1918, vyvážel pod značkou Lidka cukrovinky do celého světa. V roce 1948 komunisté čokoládovnu znárodnili, výroba se začala omezovat a zakladatel továrny emigroval. Značku Lidka se Bartošovým podařilo obnovit, s výrobou vlastní čokolády začali dva roky po otevření muzea, kdy získali ochrannou známku. Dnes se ale čokoláda nevyrábí v továrně s 500 zaměstnanci jako za první republiky, nýbrž v malé manufaktuře.

autor: Von
Spustit audio