Deana Jakubisková vařila segedínský guláš a brynzovou polévku

Tentokát jsme podnikli výlet do slovenské kuchyně, na které vyrostla herečka a filmová producentka Deana Jakubisková. Přinesla recept na slovenskou verzi segedínského guláše a brynzovou polévku zvanou demikát.

Během vaření si povídali o slovenské kuchyni, o tom, jak se poznala podle zelňačky bohatá a jak chudá domácnost, jakou barvu miluje Deana v kuchyni, kolik má servisů a jak vařila její maminka. V reportáži jsme se dozvěděli něco o brynze.

Segedínský guláš ve slovenském provedení:
80 dkg vepřového plecka, 2 cibule, špetka soli, drcený kmín, celý pepř, nové koření, mletá červená paprika, sladká i pikantní, 10 dkg sušených hříbků, kelímek zakysané smetany, kelímek smetany na vaření, balíček kysaného zelí, slovenská klobása a oravský špek.

Brynzová polévka:
2 cibule, 5 dkg oravského špeku, 5 velkých brambor. Kelímek zakysané smetany a kelímek smetany na vaření, nové koření, pepř, sůl, petrželová nať a černý chléb jako příloha

Reprízováno 12. října 2013.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.