Deset let od úmrtí Václava Havla. Připomeňme si ho besedami, promítáním nebo výstavami

18. prosinec 2021 07:00

V sobotu 18. prosince uplyne 10 let od úmrtí českého dramatika, disidenta, prvního prezidenta České republiky a velké osobnosti našich dějin Václava Havla. V Praze je při této příležitosti připraven bohatý program, během kterého budou mít lidé možnost zavzpomínat.

V pátek 17. 12. dopoledne byla odhalena pamětní deska připomínající památný projev Václava Havla, který pronesl z balkonu budovy Melantrichu na Václavském náměstí 21. listopadu 1989 a při kterém oslovil více než 200 000 občanů.

Vzpomínkový projekt „10 let bez V. H.“

V sobotu 18. prosince se v rámci projektu „10 let bez V. H.“ uskuteční nejen v centru Prahy řada vzpomínkových akcí. „Tento vzpomínkový projekt jsem se rozhodl uspořádat, protože si pana prezidenta Havla vážím a považuji za důležité si nejen jeho osobu, ale také jeho hodnoty a nadčasové názory připomínat. Velmi si vážím toho, že se do projektu zapojilo mnoho českých i zahraničních osobností, a že díky laskavosti a podpory partnerů, provozovatelů jednotlivých prostorů, účinkujících, techniků i dobrovolníků se může celý program uspořádat bez vstupného,“ říká producent projektu Robin Suchánek.

Vizuál projektu „10 let bez V. H.“, foto - Roman Vaněk, design - Pavel Šťastný

Václava Havla si můžete připomenout v Kině Lucerna nebo Rock Café v podobě promítání i besed, pasáž Paláce Lucerna nabídne výstavu fotografií, která obsahuje některé doposud nezveřejněné snímky. Jako vyvrcholení celého programu je naplánován koncert v Lucerna Music Baru, kde vystoupí například Ivan Hlas Trio, Jiří Dědeček, Už jsme doma, Beata Hlavenková, Lenka Nová, Dáša Zázvůrková, Michal Hrůza s kapelou, Poetika, Juraj Hnilica, Michal Horák, Mário Bihári, Jaroslav Hutka, Varhan Orchestrovič Bauer, James Harries, Anatol Svahilec & Tukan (Slam poetry), Tomáš Sedláček, Šimon Pánek, Jan Hřebejk a další. Celým večerem bude provázet herec a moderátor Ondřej Lechnýř. Akce bude přenášena i online.

Uskuteční se také tradiční průvod Srdce na Hrad, sraz je v 18:00 tentokrát u pomníku T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Průvod přinese velké osvětlené srdce až na pódium Lucerna Music Baru.

Další vzpomínkové akce

10. výročí posledního rozloučení s Václavem Havlem připomene také výstava v prostorách Galerie 1 ve Štěpánské ulici, přístupná bude až do 29. ledna. Tvoří ji pět vzájemně propojených částí, které ukazují Václava Havla v různých situacích jeho života, ve funkci prezidenta, součástí jsou i osobnosti, které ho provázely. Autory jsou Alan Pajer a Tomáš Oliva ze spolku ARS METROPOLIS, jakýmsi ústředním mottem výstavy je citát z projevu v americkém Kongresu v únoru 1990: 

Záchrana tohoto lidského světa není nikde jinde než v lidském srdci, lidském rozmyslu, lidské pokoře a lidské odpovědnosti.
Václav Havel

Svůj program organizuje také Knihovna Václava Havla, jedná se o online akce, premiérové promítání. Před budovou knihovny v Ostrovní ulici najdete Poeziomat, u kterého se můžete zaposlouchat do úryvku z proslovů, divadelních her a dalších textů Václava Havla.

Hlavní město Praha pak ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy, Knihovnou Václava Havla a nadací Vize 97 vybavila všechny autobusy a soupravy tramvají některou z jeho myšlenek. „Havel pro cestující“ je soubor plakátů A3 s deseti různými citáty, které Václav Havel napsal či pronesl během svého prezidentského mandátu. Výběru textů se zhostila Knihovna Václava Havla, Dopravní podnik instaloval 2700 těchto plakátů.

Dopravní podnik rozmístil celkem 2700 plakátů s výroky Václava Havla
autor:
Spustit audio