Desky mají měkký zvuk. Víc lahodí uchu, říká největší výrobce vinylů na světě Zdeněk Pelc

Jednu dobu se zdálo, že gramofonovým deskám už definitivně odzvonilo. Společnost GZ Media z Loděnice u Berouna přesto jejich výrobu nevzdala. A udělala dobře. Výroba vinylových desek je poslední desetiletí opět na vzestupu a svoji hudbu vydávají na gramodeskách největší hvězdy současné hudební scény. A to majitele firmy GZ Media Zdeňka Pelce opravdu těší.

Zdeněk Pelc se do závodu vyrábějícího vinylové desky dostal v roce 1983. Tehdy tam působil coby ředitel a v této funkci setrval dlouhých 30 let. Dnes je většinový vlastník a předseda představenstva firmy.

V osmdesátých letech spatřila světlo světa cédéčka a začala se velmi rychle prosazovat. Až se zdálo, že gramofonové desky vytlačí úplně. „Lidé kolem nás nám říkali, že bychom s výrobou desek měli skončit. Ale já jsem tehdy řekl, že pokud tu výrobu zavřeme, tak až jako úplně poslední v Evropě,“ vzpomíná dnes Zdeněk Pelc.

Zdeněk Pelc

Naštěstí se to nestalo. A protože se po roce 2000 opět začal zájem o desky zvedat, měla firma na co navázat. Dnes je loděnická společnost největším výrobcem gramofonových desek nejenom u nás, ale i na světě. „V současné době máme na svědomí asi 30 procent z celkové světové produkce,“ upřesňuje Zdeněk Pelc.

Jak se stalo, že se vinylové desky dostaly po letech znovu na výsluní, kdo si je dnes kupuje především a jaké barvy a tvary mohou gramodesky mít, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio