Původně šlo jen o investici. Dnes zámek Liteň díky novým majitelům znovu žije a vítá návštěvníky

Zámek Liteň u Berouna byl svého času krásné letní sídlo, do kterého se sjížděli významní představitelé uměleckého světa. Mimo jiné i proto, že tam žila slavná operní pěvkyně Jarmila Novotná. Že jste o ní nikdy neslyšeli? To ani současná majitelka zámku Ivana Leidlová, když s manželem nemovitost kupovala. Pak se ale všechno změnilo.

Posledními majiteli zámku Liteň byl šlechtický rod Daubků. Zámek si pořídili jako své letní sídlo. „Byli to nejen velcí podnikatelé, ale i mecenáši, kteří na zámek přivedli významné umělce té doby. Jezdili tam bratři Mánesové, Josef Václav Myslbek, František Ženíšek. A ti tam i tvořili. Vznikla tam díky tomu řada uměleckých děl,“ říká Ivana Leidlová.

V roce 1931 se do rodiny Daubků přivdala Jarmila Novotná, která byla před druhou světovou válkou jednou z nejžádanějších operních pěvkyň. Když se pak ostře vymezila proti nacismu a následně s rodinou emigrovala do Spojených států, kde pokračovala ve své úspěšné kariéře, nehodila se pak už novému socialistickému zřízení, a proto ve své rodné zemi téměř upadla v zapomnění.

Liteň, erb rodiny Daubků

„Když jsme se pak v Americe potkali s jejím synem Jiřím Daubkem a začali se o ní dozvídat víc, rozhodli jsme se uspořádat v zámeckém areálu v Litni festival, kterým bychom jí vzdali hold. Ani náhodou nás tehdy nenapadlo, že se z něj stane každoroční tradice, pokaždé plná skvělých hostů,“ usmívá se Ivana Leidlová.

Proč měl Jiří Daubek se svojí slavnou maminkou komplikovaný vztah, v jakém stavu je zámek Liteň v současné době a proč se při procházce zámeckým parkem můžete pomyslně potkat s hercem Johnem Malkovichem nebo zpěvákem Andreou Bocellim, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio