Dezinfikujeme půdu na záhonech a ve skleníku

20. listopad 2020

Pokud se rozhodnete zbavit půdu patogenů, dejte se do práce na podzim, na konci vegetačního období. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Máte-li skleník na výsevy, předpěstování zeleniny, květin do zahrady, na řízkování a další způsoby vegetativního množení (ne na přezimování citlivějších trvalek, polodřevin nebo dřevin v nádobách), můžete ho po vyklizení dezinfikovat. Zarýpejte do zeminy dusíkaté vápno, asi 100 gramů na metr plochy. Pořádně zalijte a na měsíc skleník uzavřete. Pak znovu zalijte a větrejte až do jarních výsevů nebo výsadby nových kultur.

Skleník můžeme také vyčistit dusíkatým vápnem. Před aplikací v něm nesmí nic zůstat

Záhony na zahradě, na kterých se objevily houbové choroby, o nichž víme, že přetrvávají v zemi (fuzárium u aster, šedá hniloba aj.) také můžeme ‚ozdravit‘. Stejným postupem jako ve skleníku, navíc na ošetřenou plochu natáhneme plachtu z neprodyšného plastu. Nejlépe tmavého. Sluníčko ji ještě trochu ohřeje a to je pro aplikaci dusíkatého vápna dobré.

Dezinfekce na konci vegetačního období má své plusy. Dusíkaté vápno zlikviduje jak patogeny, tak, samozřejmě, i prospěšné organizmy v půdě. Od doby aplikace do dalšího využití záhonu se v něm ale život obnoví. Důkladně vyčistěte také nářadí, obuv, ať si do zahrady či skleníku zase nezanesete choroby.

Pokud byste použili dusíkaté vápno krátký čas před jarními pracemi, výsevy, výsadbami, budete sázet či sít do částečně sterilní půdy. A tak se může stát, že se sazenicemi přinesete také různé patogeny, a ty se ve sterilním prostředí namnoží víc než v nedezinfikované půdě.“

Spustit audio

Související