Do světa dvou nešikovných, ale nesmírně vynalézavých kutilů, Pata a Mata, zve kladenské Sládečkovo vlastivědné muzeum

4. listopad 2023 15:20, aktualizováno

Děti věkem i duší pomohou kutilům uklidit zahradu, zkusí rozpohybovat vlastní film v animační dílně, na magnetických obrázcích sestaví vtipnou scénku, poskládají obrázek z molitanových kostek nebo dřevěných dílů a tak dále. Za každý splněný úkol se odmění razítkem do pracovního listu. A dozvědí se, který je který. Víte to? Který je Pat a který Mat?

I k odpovědi na tuto otázku vás přivede interaktivní výstava pro celou rodinu. Přijďte si prohlédnout originální scény a loutky z oblíbeného večerníčku, pobýt v herně či fotokoutku a užít si přítomnosti „červeného“ a „žlutého“, pro které není žádná komplikace překážkou a své kutění si umějí patřičně užít.

Díky pracovnímu listu, který vás výstavou provede, neminete žádný z připravených úkolů.

Pracovní listy k výstavě

Dozvíte se mnohé o tvůrcích oblíbeného večerníčku Pat a Mat Lubomíru Benešovi a Vladimíru Jiránkovi, o historii natáčení a o dějinách animace jako takové.

Součástí výstavy jsou i optické přístroje, které předcházely vynálezům vedoucím k filmovému promítání v dnešní podobě. Vyzkoušíte si, na jakém principu funguje například thaumatrop, zootrop či praxinoskop a zjistíte, kdo za jejich sestrojením stál. Uvidíte také projekci filmu Pat a Mat ve filmu z roku 2016 i dokument o tom, jak se takový snímek natáčí. Autorem výstavy je Ondřej Sedláček.

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně najdete v Huťské 1375, otevřeno mají od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Výstavu Pat a Mat ... A JE TO! můžete navštívit do 7. ledna 2024.

A že byste chtěli vědět teď hned, kdo je kdo? Dobře, prozradíme. Pat je menší, tlustší, na hlavě má rádiovku a nosí žlutý rolák. Mat je vyšší, hubenější, nosí kulicha a červený rolák.

Magnetický obrázek k dotvoření
Spustit audio