Družstevní bydlení stále funguje. Čím je specifické?

Družstevní byty bývaly za minulého režimu běžnou variantou bydlení. Ačkoliv by se mohlo zdát, že dnes jsou již pasé, stále v nich bydlí přibližně 10 procent obyvatel. Co přesně obnáší, jaké mají výhody a nevýhody a koho nejčastěji zajímají?

Pokud koupíte družstevní byt, nestáváte se přímo jeho vlastníkem. Koupí družstevního bytu získáte podíl v družstvu, který odpovídá podílu výměry vašeho bytu v rámci celého objektu. Vlastníkem celého domu, jakož i vašeho bytu, je tedy družstvo. To je také zapsáno jako vlastník v katastru nemovitostí a na listu vlastnictví.

V družstevních bytech bydlí v současné době přibližně deset procent obyvatel. Zároveň se objevila ještě jedna nová varianta. „Jedná se o takzvané developerské družstevní bydlení. Developeři, kteří postavili nové byty a v souvislosti s krizí je už neměli komu prodávat, založili bytová družstva a nabízejí teď ke koupi podíly v těchto družstvech,“ říká mluvčí bezplatného poradenského portálu Poradna věřitele.cz Mgr. Kateřina Procházková.

Družstevní byty jsou atraktivní pro mladé rodiny

O družstevní bydlení se dnes zajímají zejména mladé rodiny, které nemají peníze na koupi nového bytu, anebo třeba senioři, kteří svůj byt přenechali dětem. Další skupinu pak představují lidé, kteří žijí sami, takzvaní single, kteří nechtějí žít v nájemním bydlení a zároveň chtějí mít něco, co může být v budoucnu jejich.

Panelový dům, panelové domy, sídliště, panelák

„Výhoda spočívá zejména v tom, že na začátku zaplatí jen částečný vklad, například pouze jednu čtvrtinu ceny bytu, a zbytek postupně splácejí v rámci měsíčního nájmu a umořují tak cenu bytu až do chvíle, kdy ho mohou odkoupit do svého vlastnictví,“ vysvětluje Kateřina Procházková.

K nevýhodám patří fakt, že si na koupi družstevního podílu nemůžete vzít hypotéku, jelikož podmínkou sjednání hypotečního úvěru je zastavení vaší nemovitosti.

Pokud chcete družstevní byt pronajímat, můžete, ale družstvo vám to musí nejprve povolit, musí vyjádřit souhlas s podnájmem. Může vám to ale naopak i zakázat, protože si to většina ostatních nájemníků nemusí přát.

Družstevní byt lze také někomu přenechat anebo prodat, respektive přenechat anebo prodat svůj podíl v bytovém družstvu. Změnu přitom není nutné dopředu hlásit družstvu. Ani jedna ze stran navíc neplatí daň z nabytí nemovitosti. I v tomto případě je ale potřeba sepsat mezi oběma stranami smlouvu, nejlépe u právníka.

autoři: Iveta Chlumská , redakce
Spustit audio