Hrabalova chata dýchá poklidnou atmosférou. Stejně jako celé Kersko, říká ředitel Polabského muzea

28. červenec 2023

Kersko je osada v obci Hradištko na Nymbursku, která vznikla ve 30. letech minulého století. Proslavil ji zejména spisovatel Bohumil Hrabal, který tam léta žil a čerpal inspiraci pro svoji povídkovou knihu Slavnosti sněženek. Společně s ředitelem Polabského muzea Janem Vinduškou jsme navštívili jeho chatu, slavnou restauraci Hájenku a prošli se i Hrabalovou stezkou, která vede malebnou přírodou a přibližuje všechna zajímavá místa Kerska.

Kersko se nachází na východ od Prahy směrem na Poděbrady. Jde o osadu, která se rozprostírá uprostřed lesa. Je součástí většího celku, Přírodního parku Kersko-Bory, který na jedné straně ohraničuje obec Sadská, na druhé pak Přerov nad Labem.

Jan Vinduška

„Jde o chráněnou oblast, protože se tam vyskytují vzácní živočichové a rostliny. Například u Kerských rybníčků anebo v unikátní lokalitě zvané Písečný přesyp u Píst,“ říká ředitel Polabského muzea Jan Vinduška, podle kterého je skvělé projet se Kerskem na kole, protože v rovinatém Polabí je to ideální.

Osada Kersko vyrostla uprostřed přírody ve 30. letech. „Tehdejší majitel zdejšího polesí přišel s nápadem rozparcelovat část toho polesí a vytvořit oblast pro víkendové bydlení. Vznikla tak pravoúhlá síť ulic, kterým se dnes říká aleje,“ popisuje Jan Vinduška.

Bohumil Hrabal koupil jednu z chatek v roce 1965. Šlo o jednoduchou zděnou stavbu s jednou místností, kuchyňkou a toaletou. Spisovatel k ní pak přistavěl první patro a také garáž, protože byl milovníkem aut. „A nad tou garáží vznikla ona slavná prosklená veranda, které Hrabal říkal vechtrovna. Byla to vzpomínka na jeho působení coby výpravčího v Kostomlatech. A ta barva, kterou je natřená jak veranda, tak i okenice a dveře, to je údajně vagónová zeleň.“

Hospoda Hájenka, kterou všichni znají z filmu Slavnosti sněženek

Hrabalovu chatu vloni koupil Středočeský kraj od majitele, který ji získal v dědictví. A protože Polabské muzeum už řadu let spravuje odkaz Bohumila Hrabala díky své expozici v nymburském muzeu, dostalo ji do správy. „My chceme tu chatu zpřístupnit pro veřejnost. V minulosti se nám podařilo získat spoustu věcí, které z té chaty pocházejí. Kromě toho jsme v garáži našli řadu původního nábytku. Máme proto v plánu vytvořit muzeum domu, kdy ho vrátíme do podoby, jak vypadal na přelomu 80. a 90. let. Aby to tam vypadalo, jako by Hrabal zrovna odešel na pivo nebo se někam projít,“ popisuje ředitel Polabského muzea.

Svatojosefský pramen s Poděbradkou

V Kersku samozřejmě nemůžete minout ani slavnou restauraci Hájenku, kterou všichni znají z filmu Slavnosti sněženek. Podle Jana Vindušky se v ní zastaví každý, kdo do Kerska zavítá. Aby si tam dal kančí se šípkovou nebo se zelím. A gurmánům prý dokonce nabízejí možnost dát si oba chody najednou na jednom talíři.

Když se pak vydáte dál do Kerských lesů, čekají vás hlavně borovice, protože se blízko nachází Labe a půda je tam vesměs písčitá. Rostou tam ale i listnaté stromy jako duby, jasany, javory, břízy či jeřáby.

Svatojosefský pramen

Při procházce Kerskem můžete narazit i na několik zajímavostí, třeba na Svatojosefský pramen, který se nachází víceméně uprostřed kerské osady. „Je to pramen minerální vody a je to minerálka v podstatě stejného složení jako Poděbradka. To znamená, že je dobrá a zdravá,“ usmívá se Jan Vinduška. Cestou můžete potkat také místní menhir nebo zbytky kostela, které tu zůstaly po někdejší středověké vesnici Kří.

Co všechno vás čeká při procházce Hrabalovou stezkou a jak si obdivovatelé Bohumila Hrabala jeho osobnost právě v Kersku připomínají, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.