Instalace nové lávky omezí ze soboty na neděli provoz na dálnici D10 mezi Mnichovým Hradištěm a Bakovem nad Jizerou

29. září 2023

Lávka pro pěší a cyklisty překlene frekventovanou dálnici D10 a propojí město Mnichovo Hradiště s vrchem Horka. Střední část této lávky, která by měla být „branou do Českého ráje“, usadí v sobotu 30. září na místo vysokotonážní jeřáb. Doprava na dálnici D10 proto bude omezena.

Instalace ocelové konstrukce si v sobotu 30. září a v neděli 1. října vyžádá omezení dopravy v úseku dálnice mezi Mnichovým Hradištěm a Bakovem nad Jizerou. V sobotu bude v 16 hodin doprava v obou směrech nejprve svedena do jednoho pruhu a ve střední části dálnice bude probíhat příprava jeřábu. Ten do Hradiště přijede z areálu firmy Hanyš na předměstí Prahy.

Střední část lávky připravená na montáž

Úderem 19. hodiny bude dálnice v úseku uzavřena úplně a předpokládá se, že krátce poté proběhne samotné umisťování lávky nad dálnici.

V průběhu noci bude stavební firma BREX konstrukci lávky kompletovat – sešroubovávat, svařovat, instalovat zábradlí, realizovat nátěry.

Práce by měly být dokončeny do nedělní 9. hodiny ranní, kdy bude v úseku dálnice opět v obou směrech obnoven provoz v jednom pruhu. Následně bude jeřáb znovu demontován a připraven k transportu.

V poledne by dálnice měla být průjezdná opět ve standardním režimu.

Lávka je 60 metrů dlouhá, její šířka činí 3,61 metru, přičemž volná šířka je 3 metry. Stavba by měla být dokončena v průběhu října, náklady na stavbu činí 36 milionů Kč.

autor: JMys | zdroj: Město Mnichovo Hradiště
Spustit audio