Jak skladovat jablka, aby zůstala dlouho krásná
Pokud ovoce na zimu uchováváte ve sklepě, ale plody jste před sklizní neošetřili proti houbovým chorobám, objeví se vám časem na jablkách i na hruškách skvrny. Nejprve malé, později se tmavý povlak rozlije po polovině, někdy prakticky po celém plodu. Jedná se o houbovou chorobu nazvanou sazovitost. Jak před ní plody ochránit? Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
„Olivově zelené až tmavě šedé sazovité povlaky na povrchu plodů je většinou možné lehce setřít nebo omýt. Houba nezpůsobuje přímé poškození plodů, ale značně zhoršuje jeho vzhled a kvalitu.
Proti sazovitosti naprosto spolehlivě účinkuje ošetření některým z fungicidů, likvidujících strupovitost. Plody na stromech před sklizní ošetříme tak, aby do doby sklizně uběhla tzv. ochranná lhůta přípravku. Tedy doba, kdy bychom ovoce neměli po ošetření trhat a jíst. Použít můžete například Discus či Zato 50 WP. Pomohou snížit i četnost hnilob, které se na ovoci ve sklepě též často objevují.
Alternativou by možná mohlo být omytí jablek v růžovém hypermanganu a jejich přirozené oschnutí, vybílení prostoru sklepa chlorovým nebo čerstvě páleným vápnem, vysíření, v obou případech důkladné očištění a omytí lísek či bedniček kvalitním desinfekčním prostředkem.
V sadu touto dobou průběžně sbíráme (a likvidujeme) plody napadené monilinií. Tyto plody lákají hmyz, který pak přenáší původce moniliniózy dál, třeba i na plody zdravé, jen mírně strupaté. Přes stroupky pak choroba ve sklepě pronikne dovnitř, do plodu.
Jabloně i hrušně můžeme přihnojit fosforečnými a draselnými hnojivy, aby se dostaly do zóny kořenů a rostlina je mohla využít už příští jaro.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.