Jaké jsou příznaky a projevy plicní hypertenze? Nemoc popsal doc. MUDr. Pavel Jansa

Plicní hypertenze je onemocnění způsobené vysokým tlakem krve v plicních cévách. Nejedná se o samostatné onemocnění, ve skutečnosti jde o důsledek mnoha jiných nemocí, které se mohou projevovat nárůstem krevního tlaku v plicních cévách.

Nejčastější příčinou plicní hypertenze je nemocné srdce, které je ve stavu, kdy selhává, nebo nedostatečně funguje. V důsledku toho se špatně plní krví, která přitéká z plicních cév. Díky tomu se tato krev městná, což vede k nárůstu tlaku v plicních cévách.

„Další příčinou jsou plicní choroby. Když jsou v pokročilém stádiu, vedou ke špatnému okysličení, na což plicní cévy reagují reflexně stažením. A to pak také vede k plicní hypertenzi,“ vysvětluje doc. MUDr. Pavel Jansa z Centra pro plicní hypertenzi pražské Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Problémem diagnostiky plicní hypertenze je skutečnost, že její projevy mají mnoho společného s jinými běžnými chorobami. „Projevuje se dušností, krátkým dechem, zvýšenou únavou, nevýkonností. Dále se mohou přidat poruchy vědomí, závratě a nakonec třeba i městnání tekutiny v organismu, otoky a podobně,“ popisuje Pavel Jansa.

Problémy s diagnózou

Projevy jsou tedy nespecifické a netypické a velmi často se za nimi hledá něco jiného než plicní hypertenze. Navíc trvá poměrně dlouho od začátku onemocnění, než se jeho projevy objeví. Diagnóza tak bývá někdy stanovena pozdě.

Existují "geny pro chytrost"?

U plicní hypertenze hraje určitou roli i genetika. „Pokud se tento problém objevil u někoho v rodině, je třeba toto onemocnění cíleně vyhledávat pomocí screeningového vyšetření,“ říká Pavel Jansa.

Plicní hypertenze jako taková se nijak neléčí. Nutná je ovšem léčba těch základních onemocnění, které k plicní hypertenzi vedou.

„Léčba je nutná u dvou druhů plicní hypertenze. A sice u plicní arteriální hypertenze, což je stav, kdy dojde ke ztluštění cévní stěny v plicích. Příčina buď jasná není, nebo se ukáže časem. Jako například užívání některých léků na hubnutí,“ uvádí Pavel Jansa.

Podle jeho slov dnes existují léky, které dokáží zmíněné ztluštění ovlivnit, plicní cévy roztáhnout a onemocnění tak stabilizovat. Při této léčbě není nutná hospitalizace.

Také se musí léčit stavy, které souvisí s plicní embolií, kdy dojde k průniku krevních sraženin do plic. „U některých pacientů se krevní sraženiny nerozpustí a je potřeba přistoupit k chirurgickému řešení. Jde o složitou operaci, při které se odstraní naměstnaná krevní sraženina,“ uzavírá doc. MUDr. Pavel Jansa.

Spustit audio