Jaký je správný zasedací pořádek doma u stolu? Čestnější místo je po pravici, říká mistr etikety

Každý u stolu má své místo. Také doma platí pravidla, jak by měli členové domácnosti sedět. Etiketa myslí na všechny.

Samozřejmě si můžeme sednout tak, jak nám to vyhovuje. Ale při rozhodování má přednost vždycky žena. Takže maminka se rozhodne, na kterém místě chce sedět.

Žena hospodyně – maminka – vždycky sedávala zády ke vstupním dveřím. Podle staré tradice to bylo proto, aby to měla takříkajíc blízko do kuchyně.

I když si dnes maminka všechno připraví na stůl a servíruje jídlo přímo u stolu, nebo servíruje tatínek, stále patří místo blízko kuchyně mamince. Naproti ní je to nejčestnější místo, kde by měl sedět tatínek. Po levé ruce maminky má sedět jedno dítě. Po levé ruce tatínka druhé dítě. To proto, aby dospělí seděli po pravici. Pravá strana je ta významnější, čestnější a dospělí jsou významnější než děti.

Máme-li u stolu dědečka s babičkou, tak čestná místa přenecháme jim a my budeme sedět po jejich levicích, abychom je měli po své pravé, čestné straně.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.