Je potřeba u porodu lékař?

Každé malé dítě vám řekne, že je to nesmysl, protože děti přece nosí čáp. Přesto jsme si ale v minulosti zvykli, že se při tom lékař vyskytuje. Je to ale opravdu potřeba?

Na to se v podcastu ptáme profesora Zikána, přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Bulovka.

Podporuje při porodech profesionalitu, která ale připouští individuální vztah, porozumění a možnost nových přístupů. První Centrum porodní asistence v České republice vzniklo právě na tomto pracovišti v únoru 2019 s podporou Ministerstva zdravotnictví ČR. Vychází z respektu k přání těhotné a rodící ženy, podpory přirozeného porodu a příjemného prostředí při zachování vysoké odbornosti a bezpečí.

Předporodní péče a porod tu probíhá pod vedením porodní asistentky. Ta má jasně definovaná kritéria pro situace, k nimž je volán trvale dostupný lékař. Porod může probíhat jak na klasickém porodním sále, tak i v porodním apartmánu. Díky svému umístění v blízkosti porodního sálu je pro matku i novorozence zajištěna možnost okamžitého řešení případných komplikací.

Genetika zhoubných nádorů

S profesorem Zikánem jsme v našem studiu jen nerodili, ale také připomněli, že se už dvacet let zabývá genetikou v souvislosti s léčbou zhoubných gynekologických nádorů, aby se mohlo stále lépe předcházet dědičnému onemocnění rakovinou.

U disponovaných jedinců se provádějí kontroly pravidelně jednou za půl roku nebo se přímo odstraňují rizikové orgány, jak se před časem rozhodla třeba Angelina Jolie, případně se zabrání přenosu této choroby na vaše potomky tím, že při umělém oplodnění vám přenesou jen takové embryo, které nebezpečnou vlohu nemá.

Poslechněte si celý podcast.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio