Kateřina Cajthamlová: Grilovat? Ano, zdravě a s rozumem. Spálené věci nejezte!

12. září 2015

Grilování je především společenská záležitost, u které se lidé baví. Musíme u něj ale také myslet, jinak se vystavujeme zdravotním komplikacím. Víte, jaké jsou zásady bezpečného grilování? A co je zdravé?

Grilování je způsob přípravy jídla, kdy dochází k přímému styku se zdrojem tepla, většinou s otevřeným ohněm. Je dobré dát mezi tento zdroj a grilovaný pokrm například alobal. Myslete na to, že lesklá strana teplo odráží, matná pohlcuje dovnitř. Podle toho potravinu zabalte.

Nad ohněm, na elektřině, na plynu...

Grilovací podložku, ať je to železná mřížka nebo kámen, je potřeba dokonale umýt - po každém grilování. Zbavit ji všech nečistot, zbytku tuků a naolejovat ji nově. Olej nám zajistí vrstvu, která přenáší žár. Dá se říci, že trochu i smažíme, hlavně při přípravě na kameni. Proto grilování nepovažujeme za každodenní záležitost.

Grilování vepřového masa

Když máme gril na dřevěné uhlí...

Pokud používáte podpalovač, je dobré nechat uhlí úplně shořet. Před samotným použitím grilu se musí zahřát na provozní teplotu. Při samotném grilování musí uhlí žhnout. Grilujeme ve fázi, když se ještě z uhlí nezačne dělat bílý popel.

Pozor na zdraví škodlivý dehet!

Pokud pečeme přímo na otevřeném ohni nebo grilujeme na dřevěném uhlí, tak se dostáváme do situace, kdy se do jídla, a následně do trávicího traktu, dostává dehet. Pokud se vám na grilu něco spálí, tak to nejezte. Spálené části obsahují totiž nejvíc dehtu.

Čtěte také

Jak připravit maso?

Nedávejte do grilu maso přímo z mrazáku. Maso ztvrdne a doba grilování je dlouhá. Nechte ho rozmrznout v ledničce. Raději ve studené vodě, jak to dělávaly naše babičky.

Hovězí maso, steaky, jídlo, grilování

Používejte libové maso a to, které zbavíte viditelného tuku.

Nemíchejte hotové grilované maso se syrovým. Neskladujte je stejně, protože syrové maso je zdrojem bakterií.

Potraviny, které vyžadují dlouhou dobu grilování - například vysoké steaky, je lepší nejdříve tepelně upravit třeba v troubě nebo v mikrovlnce, abychom pak grilování používali jen velmi rychle.

Nekažte si přirozenou chuť masa solí nebo různými dresinky

Pokud příliš nesolíme a nedochucujeme, tak má maso specificky jinou chuť, než které dosáhneme například při dušení nebo smažení. Nepoužívejte dochucovadla, máme přece bylinky. Mátu, bazalku, tymián, rozmarýn, šalvěj, …

Bazalka, petržel, tymián - čerstvé bylinky v restauraci na Větruši

Nebojte se dát na gril zeleninu a ovoce

Kukuřici, papriky, brambory, broskve, ananas, banány, žampiony, cukety můžeme při grilování použít bez jakéhokoli rizika.

Čtěte také

autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio