Kateřina Cajthamlová: Záchranku volejte hned, když se objeví první příznak cévní mozkové příhody

10. únor 2022

Cévní mozková příhoda, lidově zvaná mrtvice, je druhá nejčastější příčina úmrtí  v České republice. Včasný lékařský zásah může zachránit život i urychlit léčbu následků.

Podle Kateřiny Cajthamlové jsou všechna tři slova v názvu tohoto onemocnění výstižná. „Slovo příhoda říká, že je to rychlá věc. Slovo cévní znamená, že se něco stane cévě v mozku. Ta se buď ucpe, nebo praskne. Takže buď do mozku nejde krev, nebo se do mozku vylije krev. Výsledkem je poškození mozkových funkcí a podle toho, kde se to stane, vznikají příznaky,“ vysvětluje lékařka a doplňuje.

„Příznaky cévní mozkové příhody vznikají velice rychle a my nesmíme čekat, až se rozvinou všechny. Jakmile se objeví první, je nejlepší okamžitě volat záchranku a nechat odvézt člověka do nemocnice na specializované centrum.“

Jaké příznaky jsou pro mrtvici typické a jak rychle se rozvíjejí? Jakým způsobem lze po onemocnění urychlit návrat zpět do běžného života. Poslechněte si v záznamu pořadu. Uslyšíte také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio