Kysané zelí je po staletí všelékem, který bychom měli zařadit především do zimního jídelníčku
Věděli jste, že kysané zelí bylo součástí odměny, kterou dostávali dělníci, kteří stavěli velkou čínskou zeď? Nebo že bývalo nezbytným vybavením námořníků jako ochrana před kurdějemi? Kysané zelí je zkrátka jednou z nejstarších trvanlivých potravin. Jedli ho bohatí i chudí, zdraví i nemocní, zkrátka všichni.
Naše babičky ho nakládaly s jablíčky a kmínem a nechybělo na žádném stole. Podávalo se ke kachně i k bramborám na loupačku a o jeho příznivých účincích byly napsány celé knihy. Dokonce je označováno jako všelék. Obsahuje řadu vitamínů, především vitamín C. Zahání únavu, snižuje cholesterol, je dobré pro srdce, ničí záněty a odvodňuje. Jeho konzumace dokonce zlepšuje náladu a výkonnost. A tak, pokud si každý podzim naložíte vlastní škopík zelí, máte doma pořádnou porci zdraví. Vaše Iva Hüttnerová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?