Ladislav Špaček: V restauraci se pivo pije jinak než v pivnici. A co když pěna ulpí na horním rtu?

Jsme národ pivařů a jinak se pivo pije v hospodě a jinak v restauraci. Jak je to správně společensky?

V běžné hospodě si s pitím piva nemusíme dělat žádné velké starosti. Tam se pivo pije ze silnostěnných sklenic, aby se neoteplovalo a uchovalo si co nejdéle příslušný chlad. Nezbytný je také pivní tácek. A pak jsou tam pivovarské rituály, jak si pivaři připíjejí.

Nicméně jsme-li v restauraci nebo doma, tak obvykle servírujeme pivo v tenkostěnných sklenicích. Počítá se s tím, že sklenice je menšího obsahu, a proto se pivo vypije rychleji, než stačí zteplat.

Pivem si vždycky připíjíme. Pivo je podobně kultovní nápoj, alespoň pivaři to tak drží. A my jakožto pivařský národ, tak na to stále trpíme. Takže vždycky bychom měli tu pivní sklenici pozvednout, ostatně stejně jako sklenici s vínem, a symbolicky dát najevo, že se hodláme napít.

Bez ohledu na to, zda nám na horním rtu ulpěla pěna, preventivně si otřeme ústa. Jsme-li v restauraci, použijeme ubrousek. V pivnici nebo v hospodě to chlapi otírají běžně rukama.

Ono to je půvabné. Vzpomeňme na Postřižiny, kde Magda Vášáryová vychutnávala půllitr piva a pod nosem ji šlechtila ta nádherná pěna. Nicméně v restauraci je to nemístné.

Magda Vášáryová a její scéna pití piva z Postřižin

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.