Legiovlak tvoří 15 zrekonstruovaných vagonů. Kromě vojáků v něm jeli i psi nebo ochočení medvědi

7. duben 2024 08:07

Muzeum na kolejích zvané Legiovlak se opět vydalo na cesty. Ve Středočeském kraji navštíví kromě Městce Králové také Milovice, Hořovice, Rožmitál pod Třemšínem a Mělník.

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské. Jde o věrnou repliku legionářského vlaku z let 1918 – 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. V současné době se souprava skládá z 15 zrekonstruovaných vagonů. Návštěvníci si díky nim mohou udělat obrázek o tom, jak žily a bojovaly desetitisíce legionářů.

Lidé si mohou prohlédnout nejčastěji používané vozy, kterými je provedou legionáři v dobových uniformách. Vlak se skládá z velitelského a obrněného vozu, polní pošty, obytné těplušky, plukovní prodejny, krejčovského, kovářského a zdravotního vozu. Díky průvodcům se lidé dozvědí řadu zajímavostí. Mimo jiné i to, že s legionáři ve vlaku putovala také zvířata. Kromě nezvaných hostů jako vši a blechy to byli hlavně psi, ale také třeba ochočení medvědi.

Nejnovějším přírůstkem Legiovlaku se stal v roce 2023 původně francouzský rychlíkový vůz z roku 1910. Jeho osudy za I. světové války nejsou příliš známé, ale během II. světové války byl přestaven na generátorový a doprovodný vůz, který byl zařazen k německému radarovému vlaku. Po válce se stal součástí výzbroje československé armády a jeho vrak se dochoval až do současnosti. Československá obec legionářská se vloni pustila do jeho rekonstrukce a dnes slouží jako prostor, kde najdete výstavu věnovanou vzniku Československa.

Lidé do Legiovlaku míří nejen za exponáty, ale také proto, aby se podělili o zajímavé dokumenty, které o svých předcích z řad legionářů našli. Podle vedoucího směny Legiovlaku Jiřího Müllera přinášejí fotografie, průkazy, dopisy nebo i deníky. Naskenované dokumenty se potom stávají součástí databáze, která obsahuje asi 100 tisíc profilů legionářů.

Pokud máte dojem, že některý z vašich předků byl legionářem, můžete spolu s průvodci zkusit v databázi najít bližší podrobnosti o jeho osudu.

Seznam letošních zastávek Legiovlaku najdete na webových stránkách http://legie100.com/legiovlak

Spustit audio