Leona Machálková vařila velikonoční chřestovou polévku

Zpěvačka Leona Machálková vařila velikonoční chřestovou polévku. Pomáhali jí samozřejmě moderátoři a kuchaři Pochoutek Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal.

Vzpomínalo se na dětské Velikonoce, na barvení vajec a oslavy jara. Dozvěděli jste se, že Leona se nebojí ochutnat téměř cokoliv a že jedla i hada. Zavzpomínali jsme na zpívání na Karlově mostě v Praze nebo muzikálové období. V příspěvku Markéty Vejvodové jsme vám prozradili zajímavosti o chřestu.

Velikonoční chřestová polévka:
12 stonků chřestu, 1 jarní cibulka s natí nakrájená najemno, 4 lžíce másla, 1,5 litru drůbežího vývaru, 100 ml smetany, sůl, pepř, vícebarevný pepř a čerstvé pečivo k servírování

Postup:
Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu. Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne). Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte! Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.