Letní ovocný salát se sýrem burrata pro fotografa Jana Šibíka

První letošní prázdninový recept zavoněl létem a ovocem. Šéfkuchař nové restaurace u Máchova jezera La Farma Lake Martin Zvonař nám připravil ovocný salát z jahod a broskví spolu s rukolou a dalšími bylinkami, a se sýrem burrata. Nadšený z neobvyklé kombinace barev i chutí byl fotograf Jan Šibík.

Letní ovocný salát se sýrem burrata

Ingredience:

200 – 250 g jahod

1 broskev

3 lžíce olivového oleje

3 snítky máty

4 větší snítky bazalky

100 g rukoly

5 – 6 rajčátek

sůl

pepř

Postup:

Ovoce nakrájíme na tenké plátky, aby to lépe vypadalo. Plátky broskví mohou zůstat větší. Vyskládáme na talíř vrstvu broskví a prokládáme vrstvou jahod.

Stranou v misce si připravíme zeleninový salátek. Cherry rajčátka rozkrojíme napůl, smícháme s rukolou, osolíme, opepříme a zakápneme lžičkou olivového oleje a položíme na barevné ovoce.

Přidáme natrhané lístky máty a bazalky. Nahoru posadíme na každou porci salátu jednu kulatou burratu.

Vše znovu zakápneme olivovým olejem a posolíme a opepříme.

Burrata

Jedná se o italský přírodní sýr z tepelně neošetřovaného mléka. Vyrábí se ručně.  Je to vlastně speciální druh mozzarelly, který pochází ze severní Apulie, z města Andria. Je kompromisem mezi mozzarellou a stracciatellou. Má oválný tvar, vevnitř je stracciatella, která je naložená ve smetaně a zvenčí je jako mozzarella.

Martin Zvonař

O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.