Lín s černou čočkou od Otakara Humpla okouzlil Veroniku Žilkovou

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do pražské restaurace Port 58, aby se naučili recept na lína s černou čočkou na zázvoru. S omáčkou ze šalotky ho připravil šéfkuchař Otakar Humpl. Delikátní chuť nadchla i herečku Veroniku Žilkovou, která se přiznala, že je pravidelnou posluchačkou Pochoutek na talíři.

Lín s černou čočkou na zázvoru

lín
hrst černé čočky
100 g choriza (španělské klobásy)
2 cm zázvoru
hrst mrkve
10 cm řapíkatého celeru
fazole
sůl
pepř
bílé víno
jablečný ocet

Postup:

Černou čočku přes noc namočíme a druhý den uvaříme v nesolené vodě v poměru 1 díl čočky, 3 díly vody. Než čočku do hrnce nasypeme, vymažeme jeho dno přepuštěným máslem. Zabráníte tomu, aby se čočka ke dnu přilepila.

Na rozpálenou pánev kápneme olivový olej a přidáme na kostičky nakrájené chorizo a oloupaný nadrobno nakrájený zázvor, mrkev a řapíkatý celer. Poté přidáme oloupané fazolky

Černou čočku vaříme přibližně dvě až tři hodiny na mírném plameni. Pokud je potřeba, dolijeme vodu. Přidávejte ale horkou vodu! Jinak se zrnka, která nejsou otevřená, zatáhnou a i po třech hodinách varu zůstanou tvrdá.

Dobře uvařená černá čočka je jemná a nemusí se téměř kousat. Snadno ji rozmáčknete mezi prsty. Pokud chceme zkrátit dobu varu, můžete černou čočku vařit i v tlakovém hrnci přibližně hodinu. I v takovém případě doporučujeme namazat dno hrnce máslem.

Čtěte také

Na rozpálenou pánev kápneme olivový olej a přidáme na kostičky nakrájené chorizo a oloupaný nadrobno nakrájený zázvor, mrkev a řapíkatý celer. Poté přidáme oloupané fazolky.

Přidáme předvařenou čočku a podlijeme bílým vínem a prohřejeme. Dochutit můžeme solí, pepřem a kapkou jablečného octu.

Lína opečeme na rozpálené pánvičce s přepuštěným máslem. Nejprve kůží dolů, na závěr na chvíli opečeme i z druhé strany

Vyfiletujeme si lína. Zbavíme se tak páteře, hlavy a ocasu. Zbylé kosti vybereme pinzetou, ale musíme počítat s tím, že se nám nepodaří zbavit všech kostí. Následně lína opečeme na rozpálené pánvičce s přepuštěným máslem. Nejprve kůží dolů, na závěr na chvíli opečeme i z druhé strany. Aby se filet nespálil, můžeme na pánvičku dát pečicí papír, který zabrání spálení masa.

Omáčka beurre blanc

3 dcl bílého vína
4 šalotky
sůl a bílý pepř
100 g másla

Postup:

V kastrůlku přivedeme k varu bílé víno spolu s oloupanou, nasekanou šalotkou. Osolíme, opepříme a vaříme, dokud se víno nevyvaří. Do změklé šalotky zašleháme změklé máslo a dochutíme solí a pepřem.

Otakar Humpl, Veronika Žilková, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal

Otakar Humpl

Mohl z něj být zpěvák, ale nakonec se stal kuchařem. Vaří s láskou a dokáže o tom krásně mluvit. Vařil i ve Španělsku, kde pomáhal kamarádce. Po návratu do Čech se vrhl i na domácí gastronomii, což vyvrcholilo otevřením restaurace Port58, kde tvoří z čerstvých surovin a každý den na základě aktuálních úlovků upravuje jídelníček.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.