Magdalena Dietlová připravila maminčinu kachnu s poctivými knedlíky

V v rozhlasové kuchyni přivítala Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal spisovatelku, šéfredaktorku a manželku krále televizních seriálů Magdalenu Dietlovou. Pekli maminčinu kachnu s poctivými knedlíky.

Bavili se o jídle, vaření, nákupech, o tom, jaký seznam kdysi visel ve spižní skříni u Dietlů doma a jaká jídla se mohla vařit v nouzi. Zajímavé povídání se točilo i kolem tvorby časopisu, kterému Magdalena šéfuje a kolem seriálů a jejich psaní. Nepřišli jste ani o rychlovýslech nebo reportáž o kachnách.

Maminčina kachna s knedlíkem:
1 malá chlazená kachna (prodává se pod názvem „kachnička“ a je to česká kachna), hrubá mouka, 2 vejce, mléko, 4 až 6 housek, ½ hlávky zelí nebo příp. kysané zelí, cibule, několik jablek, olej, ocet, 2 citrony, pomerančová šťáva nebo 1 plzeňské pivo, kmín a sůl

Logo

Postup:
Kachnu: Důkladně pokapeme citronem zevnitř i zvenku, namočíme do vody s rozpůlenými citrony a necháme odležet. Před pečením vložíme dovnitř kachny několik rozpůlených jablek. Chvíli před vyndáním z trouby přelijeme plzeňským pivem.

Knedlík: Nakrájíme 6 housek, smícháme hrubou mouku, 3 vejce, mléko a osolíme. Zpracujeme řídké těsto, když se začnou dělat puchýře, přidáme nakrájené housky a vytvarujeme 2 knedlíky. Necháme půl hodiny až hodinu odpočinout a rukou namočenou do studené vody vhodíme do vroucí osolené vody, necháme vařit 15 minut, otočíme a vaříme dalších 15 minut.

Zelí: Nakrájíme cibulku najemno a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme nadrobno nakrájené zelí, posolíme a pokmínujeme, zalijeme vařící vodou a necháme dusit. Po 10 minutách přidáme kapku octa a dusíme do měkka.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.