Martin Dejdar připravil domácí škubánky s mákem

Do rozhlasové kuchyně se tentokrát přihnal herec, zpěvák a moderátor Martin Dejdar. Nechal si uvařit své milované škubánky s mákem.

Martin stihl také Nadě připomenout některé historky z dětství, které mají společné. Dozvěděli jste se, co má a nemá rád v jídle, že se na DAMU dostal díky přípravě u Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse a jak chutnají ovčí hubičky.

Škubánky s mákem:
1 kg brambor (typ C čili varné), sůl, 300 g hrubé mouky (ta obsahuje správný podíl lepku a zajistí perfektní „škubánkovou“ konzistenci), 250 g másla nebo sádla, 200 g tvarohu na strouhání, 300 g moučkového cukru a 100 g mletého máku


Postup:

1. DEJTE VAŘIT BRAMBORY
Oloupejte je, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou. Správný typ brambor je tzv. céčko, písmeno C je vyznačeno na obalu.

2. ZASYPAT A PROPÍCHAT
Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar.

3. + 4. PAŘENÍ POVOLENO!
Hrnec vraťte na plotýnku, přiklop­te a nechte „škubánkový základ“ dvacet minut propařit. Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

5. ROZTAVTE MÁSLO
Asi po deseti minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo.

6. + 7. HLADCE VYKRAJUJTE
Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

8. DLE LIBOSTI DOCHUŤTE
Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem. S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo naší klasikou třeba osmahnutou cibulkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka