Milena Dokoupilová zachraňuje předčasně narozené děti už třicet let. Stále mě to dojímá, přiznává

Každá nastávající maminka řeší, která porodnice je nejlepší. Kde se o ni a o její miminko nejlépe postarají. Ve středních Čechách na to existuje jednoduchá odpověď. V hořovické nemocnici. Primářkou tamního novorozeneckého oddělení je paní doktorka Milena Dokoupilová, která se o čerstvě narozené děti stará už tři desítky let. A jak sama přiznává, i po letech ji počátek lidského života dojímá.

Začínala v pražské nemocnici U Apolináře, kde strávila dlouhých osmnáct let. Když pak dostala nabídku vybudovat novou větší porodnici v Nemocnici Hořovice, chvíli o ní musela přemýšlet. „Ale protože mám ráda životní výzvy, tak jsem si řekla, že to zkusím. A musím říct, že jsem toho od té chvíle nikdy nelitovala,“ říká lékařka.

Hořovická porodnice má dnes status perinatologického centra, což znamená, že se tam mohou starat o nedonošené děti. Nejmenší miminko, které se u nich narodilo, vážilo 980 gramů. U předčasně narozených dětí je nutná nejen speciální péče, ale hrozí jim i řada zdravotních problémů. Od onemocnění plic, přes závažné krvácení do mozku až po onemocnění očí. Podle Mileny Dokoupilové je proto nesmírně důležitá komunikace s rodiči.

Na novorozeneckém oddělení hořovické nemocnice to vypadá jako v dětském pokojíčku

„Je dobré, aby rodiče věděli, do čeho vstupují, musí vědět, že nebudou moct mít dítě u sebe. Navíc se ho většinou hodně bojí. Proto je zásadní, aby se o něj maminka začala starat co nejdřív. Komunikace s rodiči představuje 50 až 70 procent práce novorozeneckého oddělení,“ vysvětluje. A do péče o miminka se snaží zapojit i tatínky. „Když si na to sami netroufnou, dostanou to třetí den befelem. Jde jenom o to překonat ten strach,“ usmívá se lékařka.

Proč v dnešní době nastává populační bankrot, jak náročné je zvládat situace, kdy se zdravotní stav předčasně narozeného dítěte nelepší a jaký má názor na tatínky u porodu, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.