Vytvořte si zahradu nastojato. Jaro je vhodnou dobou pro vysazení vertikálních zahrad

Venkovní zelená stěna má nejen estetickou funkci. Pokud je rozměrnější, může snížit vnitřní teplotu budovy v létě a v zimě naopak zvýšit účinnost zateplení. Vyberte konstrukci nejvhodnější pro vaši stěnu, zvolte správné rostliny, nezapomínejte na zálivku a živiny. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Zelené stěny, to je přehlídka různých nápadů a materiálů. Existují plátěné nebo plastové tašky či kapsy nebo malé kontejnery, do kterých se rostliny vysazují a poté se zavěšují na stěnu s háčky. Existují i prefabrikované stěny s kapsami s odtokem, od různých firem, různých tvarů, různých způsobů skládání a fixace. Vyrábějí se i celé panely, které slouží na obkládání stěn, mohou být vertikální zahradou, okrasnou zdí nebo dokonce zpevněním svahu.

Rostliny v kokosovém vláknu

Do zelených stěn se vysazují rostliny v pestrém složení druhů i nároků. Na jih a západ například netřesky, různé traviny, ostřice, suchuvzdorné trvalky, barvínky. Na východ a sever rostliny snášející vyšší vlhkost, v přírodě žijící spíše jako přistíněné.

Pokud jsou výsadby na vysokých domech, bývá u nich zajištěná zálivka rozvodem hadičkami s tryskami pro kapkovou závlahu. Závlaha je řízená buď zvykem, tedy zalévá se v určitou dobu každý den (druhý den, ob dva dny, jednou za týden,...) ručním spínáním nebo podle stavu vlhkosti v jednotlivých kapsách automaticky.

Vysazuje se zpravidla zjara, aby rostliny měly čas na zakořenění a my čas na doplňování uhynulých položek. Výsadby by měly mít samočisticí schopnost, neměly by potřebovat jarní údržbu, kdy se odstraňují či ořezávají loňské listy, rostliny se musí seřezávat, různě zmlazovat nebo dělit. Protože údržba výše a nejvýše vysazených rostlin samozřejmě není jednoduchá.“

Spustit audio