Muži v přechodu existují. A není jich málo

Možná jste to nevěděli, ale přechod trápí nejen ženy, ale i muže. U žen se hovoří o menopauze nebo o klimakteriu, u mužů se přechodu říká andropauza. Také mužský přechod s sebou přináší řadu nepříjemných pocitů a zdravotních rizik.

V důsledku stárnutí dochází jak u žen, tak u mužů ke změnám v reprodukčním ústrojí. Zatímco menopauzou nebo lidově řečeno přechodem projde každá žena, mužský přechod zažije jen asi 40 % mužské populace. Jde tedy o značně individuální záležitost.

„Ve skutečnosti andropauza ani mužské klimakterium nejsou zcela správné výrazy, protože na rozdíl od žen, které projdou klimakteriem někdy kolem padesátého roku věku, je u mužů tento proces značně pozvolný a v žádném případě se netýká všech mužů,“ říká MUDr. Jaroslav Jarabák z pražské Thomayerovy nemocnice.

První příznaky mužského přechodu se mohou objevit už po čtyřicátém roce života, většinou se ale stejně jako u žen projeví kolem padesátky. Příčinou mužského přechodu je pozvolný úbytek mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Různorodé příznaky

Mužský přechod se může projevit celou řadou symptomů. „Poklesem svalové síly a hmotnosti, vznikem osteoporózy, zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, změnou rozložení tělesného tuku, obezitou, pocením, návaly, nechutenstvím, poklesem produktivity, sníženou schopností soustředění, sníženým pocitem dobré pohody, zhoršenou náladou, poruchami spánku a v neposlední řadě i zhoršením erekce a poklesem sexuální touhy,“ vypočítává lékař.

senioři - důchodci - starší pár

Muž by měl ve chvíli, kdy se objeví některé z příznaků, navštívit lékaře, buď svého praktického lékaře, nebo rovnou urologa. Pomocí testů se následně zjistí, zda je příčinou změn úbytek testosteronu.

„Léčba v takovém případě spočívá většinou v doplnění potřebného hormonu. Buď ve formě tablet, nebo gelu určeného k promazávání kůže na určitém místě těla, případně injekční náhrady. Z mého pohledu jsou nejvýhodnější injekce, kdy se aplikuje jedna injekce každé tři měsíce,“ říká MUDr. Jaroslav Jarabák.

Zda se andropauza u muže objeví či nikoli, závisí pochopitelně i na životním stylu. „U mužů, kteří mají aktivní přístup k životu, sportují, mají pozitivní myšlení a dodržují také do jisté míry správnou životosprávu, je samozřejmě pravděpodobnost, že se u nich přechod projeví, menší,“ uzavírá urolog.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.