Na Cestě mramoru v Dobřichovicích můžete pozorovat při práci Kurta Gebauera a další sochaře

20. červenec 2023 11:00

V Dobřichovicích u Prahy začalo sochařské sympozium s názvem Cesta mramoru. Už po osmé tam venku umělci tvoří díla, která budou součástí takzvaného Dobřichovického sochořadí. Pracují na nich třeba Kurt Gebauer nebo Pavel Charousek.

Jestli chcete využít hezkého počasí a zároveň máte náladu prohlédnout si, jak vznikají umělecká díla, můžete vyrazit do Dobřichovic u Prahy. Tam sochaři v improvizovaném venkovním ateliréru vytváří díla, která pak zůstanou v ulicích města.

„A hlavně takovejdle velkej blok kamene, že byste dostala, to se nestává, takže i ta práce je prostě nádherná. Zůstane po vás stopa na 1000 let,“ pochvaluje si materiál a organizaci sympozia mladá sochařka Elisabeth Habermannová. Do mohutného kusu mramoru ze Šumavy chce mladá umělkyně z kovářské rodiny vytesat sochu v podobě clony z fotoaparátu.

Sochařské sympozium - Elizabeth Habrmanová

„U nás se razilo heslo, že ženská k výhni nepatří, protože je to moc těžká práce. Takže se usnesli a šoupli mě na rok do lomu, kde jsem začala dělat s kamenem, takže jsem si nepomohla,“ dodává umělkyně s úsměvěm.

Gebauer s jeřábem

Sochař Kurt Gebauer zde pracuje s místním sliveneckým mramorem. Je vícebarevný, hlavně červený, bílý, místy i šedivý.

„Musí se s ním umět zacházet, protože má, jak my kameníci říkáme, štychy, nenápadné praskliny, a to může časem lupnout,“ popisuje Gebauer svůj mramor.

Kurt Gebauer

K práci s mramorem používá jako jediný menší jeřáb. Jeho sochu budou tvořit na sebe poskládané kameny do tvaru postavy. Kámen zůstane z velké části neopracovaný, aby vynikl jeho přirozený vzhled.

„Je to spíš taková sochařina v hlavě, takové 3D. Když to člověk vymyslí dobře, pak už je to rychlý.“

Vzniká sochařský chodník

Organizátor sympozia Petr Váňa vysvětluje, co se sochami bude dál.

„Sochaři tady tvořej měsíc a tu sochu potom věnujou městu. Postupně tak vzniká galerie soch. Říkáme tomu sochařský chodník, protože je to přesně jeden kilometr rovná cesta ven z Dobřichovic do Karlíka.“

Sochařské sympozium skončí 13. srpna. Na stejný den je v Dobřichovicích naplánovaná i vernisáž hotových soch.

S jakým kamenem pracuje sochař Pavel Charousek a co z něho vytvoří? Poslechněte si v reportáži.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio