Na Všesokolský slet se do Prahy chystá celá rodina Gondíků. Adéla s dcerou Nelou pilují poslední detaily vystoupení

12. červen 2024

Středočeští sokolové pilně nacvičují na XVII. Všesokolský slet, který se koná na začátku července. V Sokolovně v Pyšelích se na slavnostní vystoupení v pražském Edenu chystá i herečka Adéla Gondíková. Naši rozhlasovou kolegyni, moderátorku stanice Dvojka, vyzpovídala redaktorka Bára Kvapilová.

Adéla Gondíková cvičila v roce 1985 na Spartakiádě na Strahově a dodnes si pamatuje nevšední atmosféru i napětí, jestli se správně trefí na značku. K letošnímu nácviku na Všesokolský slet se dostala přes dceru Nelu, která bude hromadnou skladbu cvičit už potřetí. „Moje dcera tady chodila do Sokola od malička a už před dvanácti lety cvičila na sletu, kde jsem se byla podívat,“ vysvětluje Adéla. „Před šesti lety jsem se zařekla, že za dalších šest let půjdu s manželem, který mi to tehdy přislíbil.“

Skladba Leporelo využívá prvky jógy

Adélin manžel, herec Jiří Langmajer, nakonec kvůli pracovnímu vytížení na sletu nevystoupí. Adéla se proto rozhodla, že se zapojí do nácviku skladby Leporelo, kterou nacvičují dorostenky spolu se svými maminkami. Zatím jim to jde skvěle. Když Adéla na nácviku chybí, protože večer hraje v divadle, je trochu ztracená. Spolu s dcerou Nelou si to ale užívají a po večerech doma pilují choreografii a ladí kroky.

Budou cvičit tři generace Gondíků

Na Všesokolském sletu se letos sejdou hned tři generace Gondíků. Adélin otec Bohumil Gondík opět režíruje slavnostní sokolské představení v Národním divadle. Pomáhají mu přitom syn Dalibor a vnuk Teodor. Ochotnické Divadlo pod Petřínem minulý slet v roce 2018 zahajovalo představením Naši furianti Ladislava Stroupežnického. Letos je na programu Lucerna, kde se vedle sokolských ochotníků postaví i několik profesionálních herců.

Jaké prvky budou součástí skladby Leporelo, kterou nacvičuje Adéla Gondíková? A na co se nejvíc těší? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio