Nejlepší květák je pečený s dýňovým pyré, houbami a gremolatou, jak ho ochutnal i meteorolog Michal Žák

Dobrá jídla najdete někdy i v malém bistru na rohu ulice. Do jednoho takového, kde vaří známý kuchař Vojtěch Václavík, jsme zašli i my v Pochoutkách na talíři. Podnik s názvem Kro kitchen je jak malá garsonka s kuchyní. Dali jsme si s meteorologem Michalem Žákem pečený květák s dýňovým pyré, opečenými stročky a gremolatou. Byli jsme nadšení.

Pečený květák s dýňovým pyré a gremolatou

Na květák:

1 květák

oříšek přepuštěného másla

sůl

citronová šťáva na zakápnutí

Na pyré:

1 menší dýně Hokaido

oříšek přepuštěného másla

sůl

100 ml kokosového mléka

1 lžíce zakysané smetany

šťáva z poloviny pomeranče

Na gremolatu:

2 stroužky česneku

1 snítka čerstvé petrželky

kůra z 1 citronu

sůl

pepř

Na stročky:

1 hrst čerstvých stročků (nebo sušených)

oříšek přepuštěného másla

sůl

trochu citronové šťávy na zakápnutí

Postup:

Nejdříve si oloupeme dýni, zbavíme ji vnitřních semínek a blanek. Nakrájíme její dužinu na větší kostky (asi 3 x 3 cm). Dáme na plech a přelijeme přepuštěným máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 ˚C asi na 25 minut. V polovině pečení lehce prohrábneme, aby se dýně opekla dozlatova z obou stran.

Po upečení dýni přendáme buď do nádoby stolního mixéru, přilijeme kokosové mléko, pomerančovou šťávu, přidáme lžíci zakysané smetany, sůl a pepř a rozmixujeme dohladka. Pokud nemáme výkonný stolní mixér, můžeme směs na pyré rozmixovat i v hrnci ponorným tyčovým mixérem.

Pak ještě pyré propasírujeme přes jemné síto. Mělo by mít ve výsledku lahodnou krémovou konzistenci sladko-kyselé chuti.

Květák si očistíme, zbavíme košťálu, opláchneme a rozřežeme na měsíčky (na osminky), jako bychom porcovali velké jablko. Musíme získat kusy květáky, které budou mít vždy po dvou rovných řezných plochách.

Tyto plochy květáku budeme restovat na pánvi na přepuštěném másle 5 minut z každé strany na střední výkon. Květák se musí lehce přichytit, ale nikoliv spálit. Po té necháme květák dopéct v troubě při 180 ˚C asi 5 – 10 minut, dle potřeby.

Přes noc namočené stročky vyndáme z vody, osušíme a lehce po dobu jedné minuty orestujeme na pánvi na troše přepuštěného másla. Můžeme osolit. Nakonec při servírování lehce zakápneme citronovou šťávou.

Na závěr si připravíme gremolatu. Česnek si nakrájíme na drobounké kostičky, přidáme najemno nasekanou petrželku a strouhanou citronovou kůru. Tato gremolata nám pokrmy lehce okyselí a dodá příjemné svěží chuti česneku.

Servírujeme tak, že na talíř dáme dýňové pyré, do něj položíme pečený květák, ozdobíme restovanými stročky a posypeme gremolatou. Můžeme ozdobit i tenkými plátky čerstvého květáku.

Vojtěch Václavík

Potom, co byl na zkušené v Norsku a v Praze vařil například ve velké kuchyni v Hergetově cihelně, si otevřel vlastní malý podnik. Kro kitchen na Náměstí Jiřího z Poděbrad se soustředí například i na pečená kuřata a zeleninu, kterou nakupují n tamních farmářských trzích.

Kro v názvu se čte „kru“ a jedná se o norské slovo označující hospodu. V anglickém pojetí pak odkazuje na partu nebo skupinu lidí. Kuchaři svému podniku familiárně říkají „krůčko“. Vojtěch Václavík je usměvavý, rád zkouší nové věci a je perfekcionista.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.