Největší český zvon Zikmund visí téměř 500 let na hovězí kůži v katedrále svatého Víta

30. březen 2018
Česko – země neznámá

Bezmála 100 metrů vysoká zvonice neboli velká jižní věž katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha je dominantou celé stavby. Vstoupit do ní můžete z III. nádvoří Pražského hradu. Nabízí jedinečný výhled na hlavní město. A během výstupu po 294 schodech nabídne i pohled na zvony. V horní zvonici jich uvidíte šest a v dolní jeden. Zvon Zikmund. Největší zvon u nás.

Se stavbou věže Svatovítské katedrály začal už Petr Parléř na konci 14. století. Po jeho smrti pokračovali v práci jeho synové. Stavbu přerušily v roce 1419 husitské bouře a roku 1541 ji těžce poškodil požár. Při opravách v letech 1560 až 1562 postavili architekti Bonifác Wohlmut a Hans Tirol na gotické torzo renesanční ochozovou galerii a přilbu. Tu o 200 let později barokně upravil Nicola Paccassi. Radikální úpravy věže provedl ke konci 19. století Josef Mocker za novogotické dostavby katedrály. Další úpravy ochozového patra a krovu provedl jeho nástupce Kamil Hilbert.

Největší zvon v České republice váží odhadem 16,5 tuny. Ulit byl roku 1549 a představuje dílo kovolijce Tomáše Jaroše z Brna. Cín zvonoviny pochází ze Slavkova a měď ze středního Slovenska. Zvon vyniká nádhernou reliéfní výzdobou. Některé prvky byly na českém území použity vůbec poprvé, například otisky mincí a medailí. K rozhoupání zvonu Zikmund je třeba pět zvoníků: čtyři rozhoupávají zvon a jeden obsluhuje srdce.

V horní zvonici najdete šest zvonů. Václav (ulit roku 1542), Jan Křtitel (1546) a Josef (1602) jsou nejstarší. Od roku 1916 tři zvony chyběly: Ježíš, Marie a Dominik. Ty byly v době první světové války zrekvírovány a zničeny. Zvonový soubor byl do původní podoby doplněn v roce 2012. Zvony byly odlity ve Zvonařské dílně Tomášková - Dytrychová v Brodku u Přerova.

Jižní věž, zvonice, je dominantou katedrály

Ve Svatovítské katedrále působí dobrovolný spolek zvoníků a zvonířek, kteří zajišťují pravidelná a mimořádná zvonění. Svatovítští zvoníci představují skupinu nadšenců, zvonících ručně. Zvonění je pro mnohé z nich doslova posláním, jsou si vědomi toho, že přispívají k zachování tradice ručního zvonění, která pomalu vymírá. Fyzicky náročné je už samotné vyšlápnutí 197 schodů do horní zvonice katedrály. A připočtěte si k tomu následné patnáctiminutové ruční zvonění.

Pravidelně se zvoní v neděli před mší svatou a pak v poledne. Vždy 15 minut. Při mimořádných příležitostech a o svátcích se přidává i Zikmund. Počet všech zvonění za kalendářní rok se pohybuje kolem 130.

Otevírací doba věže:

V letní turistické sezóně (1. duben – 31. říjen) je Velká jižní věž katedrály přístupná od 10 do 18 hodin, poslední výstup je vždy v 17:30. V zimní turistické sezoně (1. listopad – 31. březen) je to od 10 do 17 hodin, s posledním vstupem v 16:30.

Spustit audio