Zázračný dezert. Krupicová kaše s karamelizovanými banány nadchla Davida Deyla

Pochoutky na talíři byly zkouškou odvahy Nadi Konvalinkové. Celých 60 let totiž nevzala do úst krupicovou kaši, kterou jí nutili jíst ve škole. Šéfkuchař pražské restaurace Salabka Petr Kunc se ale rozhodl trauma z dětství rozbít. A povedlo se mu to. Tradiční jídlo v moderním pojetí nadchlo kromě Nadi i zpěváka Davida Deyla.

Krupicová kaše

500 ml mléka
55 g cukru krystal
55 g krupice
3 g mleté skořice
trochu mletého badyánu

Postup:

Uvařte krupicovou kaši s cukrem a skořicí. Dejte ji do mixéru, rozmixujte do hladka a přeceďte. Naplňte kaši do litrové sifonové lahve, do které vložte dvě bombičky.

Poté cukr buď nechte zkaramelizovat na malé vrstvě másla na rozehřáté pánvičce, nebo bez másla opalte cukrářskou pistolí

Karamelizovaný banán

1 banán
50 g třtinový cukr
50 g másla

Postup:

Nakrájejte oloupaný banán na malé špalíčky, které ještě překrojte podélně. Stranu řezu otiskněte ve vrstvě třtinového cukru.

Poté cukr buď nechte zkaramelizovat na malé vrstvě másla na rozehřáté pánvičce, nebo bez másla opalte cukrářskou pistolí.

Levandulový gel

hrst levandulových kvítků
100 g cukru
15 g cherry octa

Postup:

Cukr svařte s vodou a levandulovými kvítky na konzistenci sirupu cukru. Pak přeceďte a dál svařte na konzistenci gelu.

Prach z bílé čokolády

120 g bílé čokolády
80 g maltrodextrinu

Finální servírování

Postup:

Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Za stálého míchání metlou postupně vmíchejte maltodextrin, až se vytvoří sypká textura.

Čokoládová zemina

100 g másla (pokojové teploty)
90 g moučkového cukru
1 g soli
100 g hladké mouky
40 g kakaa

Postup:

Suché ingredience rozmixujte. Přidejte máslo a promíchejte. Směs rozprostřete na silikonovou pečící podložku a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut. Následně ji rozdrťte v mixeru (podobně jako třeba máslové sušenky). Směs slouží jako zdobící posypka.

Jahodová pěna

300 g jahod (mražené)
33 g cukru krystal
½ citrónu
1 plátek želatiny
1 bílek

Hostem pořadu byl zpěvák David Deyl

Postup:

Jahody svařte s cukrem a dobře rozmixujte. Přidejte želatinu a nechte rozpustit. Ochuťte citrónovou šťávou, sceďte a nechte vychladit.

Do vychladlé směsi přimíchejte bílky. Naplňte do litrové sifonové lahve a naplňte dvěma bombičkami.

Petr Kunc

Nasbíral většinu svých zkušeností prací ve Spojeném království po boku michelinových šéfkuchařů jako Albert Roux, Tom Aikens, Giorgio Locatelli.

Šéfkuchař restaurace Salabka Petr Kunc

Působil také jako soukromý kuchař pro Londýnskou VIP Cateringovou společnost Rhubarb, kde vařil pro VIP klienty na akcích jako Wimbledon, Royal Ascot, Olympijské Hry 2012. Připravoval soukromé večeře pro Buckinghamský palác.

Po sedmi letech v Anglii našel cestu zpět domů do České republiky (2013). Nejprve převzal kuchyni v pražské restauraci V Zátiší, o rok později přijal nabídku pražské restaurace SOHO. Od května 2016 se plně soustředí na svoje angažmá v restauraci Salabka v pražské Troji.

Petr je ženatý s Gabrielou Kunc Lacherovou, která pracuje po jeho boku jako Generální Manažer Restaurace.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka