Zmrzlina s karamelem s dýňovými semínky od Daniela Popelky

V pražském podniku Katr šéfuje kuchyni Daniel Popelka. Nadě Konvalinkové a Patriku Rozehnalovi předvedl, jak se připravuje vanilková zmrzlina s karamelem a dýňovými semínky. Dobrotu přelitou dýňovým olejem ochutnala i herečka Jitka Ježková.

Vanilková zmrzlina s karamelem z dýňových semínek a dýňovým olejem

Ingredience
  • zmrzlina
  • dýňová semínka
  • dýňový olej
  • cukr (normální nebo třtinový)

Postup:

Vytvoříme karamel. Do jemně rozehřáté pánve dáme cukr. Až začne hnědnout (zbarví se do zlatova), přidáme suchá dýňová semínka. Ve chvíli, kdy semínka začnou pukat, slijeme karamel do nádoby, kde máme pečící papír a necháme vychladnout. Nedáváme do lednice!

Karamel s dýňovými semínky

Studený karamel dáme do potravinářského sáčku, ve kterém jej rozdrtíme na malé kousky. Drtit můžeme i bez sáčku, hrozí ale, že karamel budeme mít po celé kuchyni.

Nasypeme na zmrzlinu, kterou si vybereme podle své chuti a na závěr polejeme dýňovým olejem.

Daniel Popelka

Vyučil se v RaJ – tedy podniku Restaurace a jídelny Prahy 1. Praxi získal v hotelu Meteor, který byl v Hybernské ulici. Pak 10 let vařil v restauraci u Petrské věže. Nejraději pracuje s masem. Rád se vrací i ke starým osvědčeným a dnes už zapomenutým receptům. Do kuchyně mu nesmí myši. A nejdůležitější je, aby byl host spokojený.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.