Zmrzlinový týden na Regionu!

Zmrzlina je vlastně paradoxem - z názvu cítíte chlad, většina z nás si ale vybaví spíš slunce a dovolenou. Tato dobrota je v Česku oblíbená, každý z nás jí sní 4,5 litru za rok. Nejčastěji dáváme přednost vanilkové, značkám, které známe z dětství a utratíme za ni ročně skoro 3 miliardy korun. Pochoutku si kupují spíše ženy. V horku roste v Čechách odbyt hlavně točené a kopečkové zmrzliny. A pozor! Běžný kopeček prý sníme na 50 slíznutí.


Další sladká a chladivá fakta o zmrzlině s námi vychutnejte ve speciálních zmrzlinových Pochoutkách. Na výzvědy zamíří Patrik Rozehnal a zajímavosti a historické perličky pro vás bude o sladkém pokušení shánět Naďa Konvalinková. Začátek je v neděli v 11 hodin dopoledne.

V Pochoutkách se dozvíte:
- jak se vyrábí zmrzlina v cukrárně
- jak žije cukrář, který dělá točenou zmrzlinu
- kdo vyrobil první nanuk
- odkdy se servíruje zmrzlina v kornoutku
- kde schovávají unikátní stroj na zmrzlinu starý 150 let
- jak se vyrábí legendární tvarohový nanuk Míša
- jestli je zmrzlina zdravá
- jaké příchutě se kde ve světě vyrábí
- proč nesměly dámy lízat zmrzlinu a další zajímavosti


Těšíme se na vás na Regionu. Hezké Léto u vody se zmrzlinou!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.