Pochoutky s Richardem Adamem

Český zpěvák, jedna z někdejších velkých hvězd českého swingu 50. let 20. století, bratranec české herečky Jaroslavy Adamové. To je Richard Adam. V Pochoutkách nejen zpíval, vzpomínal a vyprávěl, ale hlavně Naďu s Patrikem naučil připravovat krkovici na cibuli a rajčatech čili Adamovu baštu...

Richard Adam má na svém kontě přibližně 330 nahraných písnÍ, z čehož 250 jich bylo pro Československý rozhlas. Jeho vůbec nejúspěšní písní se stala píseň Tina Marie, které se na gramofonových deskách jen v SSSR prodalo přes jeden milión kusů. Řeč ovšem byla nejen o hudbě, ale také o jídle, rodině a kamarádech.

Adamova bašta
Ingredience: 4 plátky krkovice, cibule, rajská jablka, sojový olej (může být nahrazen olivovým), rýžové asijské nudle (ideálně široké), sůl, pepř a koření

Postup: Hlubší pánev, do níž jsme nalili olej, poklademe souvislou vrstvou na kolečka nakrájené cibule, na kterou navrstvíme rajčata. Osolené, opepřené a okořeněné (Richard Adam doporučuje použít koření z instantních "čínských" polévek) krkovičky položíme zeleninu a na mírném ohni dusíme zhruba 20 minut. Můžeme lehce podlévat. Ve chvíli, kdy je cibule hnědá (téměř připálená), máme hotovo.
Servírujeme s asijskými nudlemi, které lze nahradit libovolnou přílohou. Adamovu baštu můžeme navíc podle autora připravovat i z jiných druhů masa.

Richard Adam v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.